Шефът на ВМА: Няма положителна проба за коронавирус у нас

Двама приети във Военна болница с грипни симптоми, върнали се от Италия

Новини
09:30 - 26 Февруари 2020
3465
Шефът на ВМА: Няма положителна проба за коронавирус у нас

Двама души са постъпили за наблюдение във ВМА тази нощ заради коронавируса. Те са пътували в Италия и имат грипоподобна симптоматика.

Това обясни на брифинг началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски. По думите му всички, които нямат признаци на болест, би трябвало да са под домашна карантина.

„Приемайки абсолютно всички за карантина в болниците, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е навсякъде – Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха“, заяви Мутафчийски пред Би Ти Ви.

До този момент няма нито една положителна проба за коронавирус у нас. Очакват се резултатите от пробите в Русе, Бургас и Сливен.

Кризисният щаб изисква от областните управители да свикат областните медицински съвети, каза още ген. Венцислав Мутафчийски, предава БТА.

В тези съвети са всички директори на болници и директори на регионални здравни инспекции. Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците. Не бива да се прави разлика между частни и държавни болници, тъй като ползват публичен ресурс и затова искаме от тях надлежна информация, за да можем да направим ясна карта къде и с какви сили разполагаме, допълни той.

Трябва да има отделена сграда с възможност за изолиране, като засега това е възможно във ВМА, "Пирогов" и Александровска болница, каза още ген. Мутафчийски и допълни, че се очакват подобни дейности от всички директори в областните центрове.

В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, каза още ген. Мутафчийски.

В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия.

В България към момента има 20 хоспитализирани с грипоподобни симптоми, като се очаква да излязат резултатите от взетите им проби за изследване. В Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ се очаква да пристигнат пробите от пациенти в Русе, Пловдив и Сливен.

През последното денонощие 60 хиляди пътници са преминали през границите на страната ни, измерена е температурата им, попълнили са определени формуляри с информация, увери още ген. Мутафчийски.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев каза, че е започнала втора грипна вълна - с грип Б, като се очаква увеличено епидемично разпространение. Нищо по-различно няма от предишната грипна епидемия, подчерта лекарят и препоръча спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с други хора, носене на маски или шал.