Шефката на музея опроверга Черепа: Не ритон, копче не може да се изнесе от НИМ!

Новини
18:29 - 26 Май 2020
3439
Шефката на музея опроверга Черепа: Не ритон, копче не може да се изнесе от НИМ!

"В Националния исторически музей никога не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче“, заяви пред БНР директорът на музея доц. Бони Петрунова.

По-рано днес хазартният бос Васил Божков, популярен с прозвището Черепа, който се укрива в Дубай от 11 повдигнати обвинения, обяви, че ритон от иззетата му колекция е бил обявен за продажба на свободния пазар. Във Фейсбук той показва скрийншот от чат с неизвестен човек (името е заличено), който му праща снимка на ритона и пише на английски език: „На пазара е. Интересува ли Ви?“. Кореспонденцията е била водена на 19 май.

Директорът на НИМ доц. Бони Петрунова е възмутена от лъжите на Васил Божков

Доц. Петрунова обаче увери, че всичко, донесено в НИМ, си е на мястото: „Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“, коментира тя.

„Това, което Васил Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с „Левски“. Едни писма, обаждания, които предизвикват и се стига до това, че всичко е просто един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата“, заяви пък археологът проф. Николай Овчаров. „През годините Божков използваше пролуки и несъвършенства в Закона за културното наследство. Така той успя да направи и няколко изложби. В начина на придобиване на тези предмети е „заровено кучето“, там трябва да се проверява по-детайлно", посочи още той.

Скрийншот от публикацията на Васил Божков, според която ритон от неговата колекция, иззета от държавата, се е появила на свободния пазар