Шефовете на ЦИК, ДАНС и МВР спешно в НС

Депутатите изслушват вътрешния министър за машинния вот

Новини
10:06 - 20 Септември 2023
2808
Шефовете на ЦИК, ДАНС и МВР спешно в НС

След парламентарния контрол в понеделник депутатите ще изслушат министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и председателя на ДАНС Пламен Тончев във връзка с осигуряването на машинния вот за местните избори. Темата ще влезе в дневния ред след парламентарния контрол, съобщи шефът на НС Росен Желязков. 

До изслушването се стигна по предложение на "Възраждане", което е било одобрено на председателския съвет на парламентарните групи.

БСП пък опитаха да вкарат в днешния работен ден на депутатите създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около сигурността на машинното гласуване.

От името на парламентарната група Борислав Гуцанов мотивира искането им, защото тя щяла да покаже, че на последните избори е имало манипулации, както и да бъдат проведени честно и почтено тези през октомври. "Ако наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната", заяви той.

ГЕРБ ще подкрепи временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около машинното гласуване, заяви шефката на групата им Десислава Атанасова.

Създаването на комисията бе подкрепено, а точката остана за утре. "За" включването на тази точка в дневния ред гласуваха 169 народни представители, седем бяха "против" и 20 се въздържаха.

Не получи достатъчно гласове искането на "Възраждане" за изслушването на министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев - за състоянието на техническото и материално-битовото състояние на армията.