Шейхове отличиха фотография на Владимир Карамазов

Българинът впечатли журито в емирство Шаржа с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 г.

Топ
13:48 - 14 Март 2024
4526
Шейхове отличиха фотография на Владимир Карамазов

Актьорът Владимир Карамазов спечели втора награда в категорията за портретна фотография от осмото издание на Международния конкурс „Xposure“.

Церемонията по награждаването се проведе на 3 март в емирство Шаржа, Обединени арабски емирства (ОАЕ), под егидата на Шейх Султан бин Ахмед Ал Касими, заместник-владетел и председател на Медийния съвет на емирството, съобщиха от Генералното ни консулство в Дубай в официалния си сайт. 

Българинът впечатли журито с кадър, озаглавен „Спомен от миналото“, заснет във Филипините през 2021 година по време на снимките на риалити предаване.

„Христина е от най-близките ми хора, верен приятел и скъп човек. Тя работеше много там, а аз след снимки обикалях с едно разбито моторче из селата в областта на провинция Камаринес Сур. Открих едно живописно рибарско селце, срещу което се откриваше гледка към вулкана Майон. Често ходих там, макар и да беше далече. Снимах и си общувах с хората. Изкарвах си много добре всеки път. И всеки път се връщах, разказвах ѝ и я карах да дойде с мен. Исках да ѝ го покажа. И тя все не искаше, защото имаше работа. Но един път успях да я убедя и Хриси се качи на разбитото моторче. Много исках да си изкара следобед, който да помни“, разказва за създаването на снимката Владимир Карамазов.

В своята страница във Фейсбук актьорът споделя още, че по пътя към селцето ги настига буря.

„Видях, че небето става все по-черно и че ще се излее дъжд, такъв какъвто ние в БГ не можем да си представим.

И това се случи. Едвам пристигнахме, а там нито вулканът се виждаше от бурята, нито нищо“, разказва той.

След като стигат до селцето, двамата се подслоняват в една барака. „Бяхме мокри. Тя се подпря на прага на вратата и аз видях кадъра. Мрачен кадър със страхотна натурална светлина. Започнах да снимам и изведнъж изтичаха две деца. Буквално се нанизаха в кадъра. Погледнах в апарата какво е станало и видях брилянтна композиция с една страхотна жена, която гледа може би към спомените си. Сигурен съм, че някой отгоре ни подари този кадър. За нас двамата, заради спомена от това лято“, разкрива още авторът на фотографията.

За получената награда от Международния конкурс Владимир Карамазов написа:

„Това, което се случва тези няколко дни, е наистина голям подарък от живота.

Исках да спечеля този конкурс – „Xposure International Photography Awards“, защото е труден, защото е безплатен и участват голям брой фотографи (на церемонията май казаха 80 000 кадъра) и защото за разлика от много други конкурси в този има само първо и второ място. Кръговете в журирането са пет и аз ги минавах. Накрая с Хриси влязохме във финалната седмица в категория „Портрети“.

След две седмици получих имейл, че съм от двамата победители, които ще си поделят първото и второ място“.

На церемонията в присъствието на Тарик Саид Алай, генерален директор на правителственото медийно бюро на Шаржа, бяха връчени наградите в десет различни категории, допълниха от Генералното ни консулство в Дубай.

На конкурса се явиха участници от 190 държави, сред които Китай, Индия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Русия, Германия, Италия, Бразилия, Египет, Украйна, САЩ, Обединеното кралство, България и други, посочиха от там.

„Голямата награда беше спечелена от Алена Гром от Украйна за нейния емоционално завладяващ кадър „Открадната пролет IV“, който демонстрира въздействието и сезоните, изгубени във войната“, споделиха още от дипломатическата ни мисия.