Схема в Lupa.bg: Изненада в битката за БСП, нов фаворит изскочи от сенките

Личности
13:41 - 12 Август 2020
23080
Схема в Lupa.bg: Изненада в битката за БСП, нов фаворит изскочи от сенките

Неочакван обрат се готви в последния момент преди избора на нов лидер на БСП. Според източник на Lupa.bg нито един от моментните фаворити за поста - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков, няма да оглави Столетницата.

„Схемата е такава, че и четиримата, сред които Корнелия Нинова е с най-голям шанс, ще се откажат малко преди гласуването на 12 септември. Идеята е социалист №1 да стане неопетнен човек с отлично реноме и нито петънце в биографията”, обясни източникът на Lupa.bg.

Засега името на изненадващия фаворит не се споменава, но партийният слух спряга името на Калоян Паргов. Към момента е ясно, че петима влизат в битката за лидерското място в БСП. Общо 7 кандидати подадоха документи за участие, но двама от тях са отхвърлени, тъй като не отговаряха на изискванията за партиен стаж - 8 години като членове на партията, и 4 години в ръководните й структури.

„Оказа се, че от тези 7 кандидати петима отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж и стаж в националните органи на БСП и днес с решение на централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани. Това са Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков”, каза председателят на Централната комисия за провеждане на избора Емил Войнов. Кандидатите, които нямат изисквания стаж, са Галина Василева и Ирина Михайлова Симеонова.

Самата Корнелия Нинова подаде своите документи на 4 август. Войнов подчерта, че предизборната кампания за кандидатите започва на 13 август и ще продължи до 10 септември.

На 12 септември те ще се явят на пряк избор пред всички членове на БСП. Корнелия Нинова вече обяви, че от днес, 12 август, излиза в предизборна кампания. През този период тя ще бъде замествана от заместник-председателя Владимир Москов, когото Нинова описа като „седем мандата кмет на Гоце Делчев, сега член на комитета на регионите, човек с голям организационен и политически опит”.