Шестима български моряци вече са си у нас

Румъния задържа 3 български кораба заради съмнения за незаконен улов

Новини
14:59 - 26 Март 2023
1871
Шестима български моряци вече са си у нас

По информация на посолството на България в Румъния, всички 10 български моряци от трите риболовни кораба, които бяха задържани от румънските власти, са освободени. Шестима от членовете на екипажите още на 25 март около полунощ се завърнаха в България. Това съобщиха от МВнР.

Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк, са присъствали тази сутрин на запечатването на трите морски съда и след това също отпътуват за България.

С прокурорско постановление трите плавателни съда остават задържани в Порт 1 - военното пристанище на Констанца.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния. Трите съда са ескортирани до Констанца и от около 5:00 ч. сутринта на 24 март корабите с общо 10 души екипаж са задържани.

Веднага след получаване на информация за случая около обед на 24 март посолството в Букурещ е установило непрекъснат контакт с МВнР на Румъния, Бреговата охрана, Прокуратурата в Констанца, капитаните на трите риболовни кораба. В резултат на енергични действия бе изпълнена приоритетната цел - освобождаването на десетимата български граждани. Също в резултат на непрекъснатата комуникация с румънските власти, отношението към българските моряци е било добро и са създадени нормални условия за тях за времето на задържането им, информират още от МВнР.