Шествието блокира "Цар Освободител", водят го министри (ГАЛЕРИЯ)

Протест срещу евентуалното сваляне на кабинета "Петков" се организира пред парламента и във вторник вечерта

Политика
19:39 - 20 Юни 2022
4698
Шествието блокира "Цар Освободител", водят го министри (ГАЛЕРИЯ)

Малко преди 19:30 в София шествието в защита на правителството блокира движението по бул. "Цар Оавободител" и се отправи към Народното събрание, за да се присъедини към демонстриращите там. Хората пред парламента посрещнаха шествието с бурни аплодисменти. Присъстват около 1500 души.

В столицата около 18 часа започна поредицата от демонстрации в подкрепа на управляващата коалиция, обявени за първите три дни от седмицата. Кулминацията им е в сряда - денят, в който ще се гласува вотът на недоверие. Хората са събирани чрез социалните мрежи, а според запознати да дадат рамо на правителството са призовани и високопоставени служители на няколко министерства.

Сваленият от поста председател на Народното събрание миналата седмица Николай Минчев се присъедини към демонстрантите до сградата на президентството заедно със заместника си Мирослав Иванов, който е известен и като годеник на говорителя на премиера Лена Бориславова. Министърът на транспорта Николай Събев също се появи, като пред репортери уточни, че бил поканен от приятели. Според контрапторестиращи, на шествието били призовани да отидат и служители на компанията му "Еконт".

"За бъдещето на България" срещу подмяната на изборния вот събра демонстранти и във Варна, показа в репортаж Би Ти Ви. Според телевизията организатори са симпатизанти на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. Присъстват народни представители и общински съветници.

Протест срещу евентуалното сваляне на кабинета "Петков" се организира пред парламента и във вторник вечерта, като още от обяд са обявени и няколко контрапротеста, свикани от "Възраждане", ВМРО и други извънпарламентарни организации.

Днес Министерството на вътрешните работи обяви, че започва проверка заради публикации в социалните мрежи, призоваващи към ескалация на напрежение по време на обявените протести. Целта е да се установят хората, които приканват към противоправни действия, като от МВР уточниха, че проверката ще обхване всички насрочени събития.

Снимки: Агнеса Методиева