Шифрин подгони рекорд на Стенмарк

Със своята десета победа от началото на сезона тя продължи своя поход към петия си голям кристален глобус

Спорт
15:59 - 25 Януари 2023
2293
Шифрин подгони рекорд на Стенмарк

Микаела Шифрин спечели своята 84-та победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира и във втория гигантски слалом в Кронплац (Италия).

С днешния си успех американката се доближи на само две победи от абсолютния рекорд за победи в Световната купа, който се държи от легендарния швед Ингемар Стенмарк с 86. Вчера Шифрин излезе еднолично начело в класирането при дамите със своята 83-та победа.

За разлика от вчера днес Шифрин не бе най-бърза и в двете спускания на „Ерта“, тъй като даде трето време във втория манш.

Въпреки това тя триумфира с цели 0.82 секунди пред норвежката Рагнхилд Мовинкел, която с две четвърти времена си заслужи втория подиум в последните четири дни, след като тя триумфира в супер-г в Кортина д'Ампецо (Италия) в неделя.

Подиумът в днешното състезание допълни олимпийската шампионка в гигантския слалом от Пекин 2022 Сара Хектор (Швеция), която бе втора след първия манш, но допусна няколко неточности във втория и бе изпреварена от Мовинкел.

Точно както бе и вчера на крачка от подиума завърши Петра Влъхова (Словакия), която отново трябваше да наваксва във втория манш след разочароващо първо спускане, но пак не успя да се пребори за подиума.

Словачката финишира на 0.18 от Хектор, която от своя страна остана на 1.19 от Шифрин. Челната петица днес затвори световната шампионка в дисциплината от Кортина 2021 Лара Гут-Бехрами (Швейцария), която бе със само 0.01 секунда по-бавна от Влъхова.

Със своята десета победа от началото на сезона Шифрин продължи своя поход към петия си голям кристален глобус. В генералното класиране за Световната купа американката води с актив от 1517 точки и аванс от цели 601 спрямо Гут-Бехрами. Трета с изоставане от 611 пункта е Влъхова.

В битката за малкия кристален глобус в гигантския слалом с пет победи в осем старта до момента през сезон Шифрин е начело с актив от 600 точки и аванс от 118 спрямо Гут-Бехрами. Третото място е за Марта Басино (Италия), която днес не завърши след грешка в долната част на пистата във втория манш, като италианката изостава със 149 точки от Шифрин.

Самата американката ще може да си гарантира малкия глобус в Оре (Швеция) на 10 март, когато ще се проведе и следващият гигантски слалом, който ще важи за Световната купа. Освен в Швеция до края на сезона има предвиден още един гигантски слалом, с който ще се закрие сезона при дамите на 19 март в Солдеу (Андора).