Шило в торба не стои: Пике обмисля да се върне

Миналата есен 35-годишният Пике обяви, че се оттегля от футбола

Спорт
14:02 - 04 Януари 2023
2036
Шило в торба не стои: Пике обмисля да се върне

Бившият защитник на Барселона и испанския национален отбор Жерар Пике е на път да поднови футболната си кариера. Испанецът иска да играе за ФК Андора, който притежава.

Според източника финансовите правила на втората дивизия на първенството на Испания, в която играе Андора, могат да попречат на възобновяването на кариерата на Пике. В момента отборът заема 10-ото място в класирането.

Миналата есен 35-годишният Пике обяви, че се оттегля от футбола. Последният мач на играча беше срещу Осасуна в испанската Ла Лига.

Пике е възпитаник на школата на Барселона. Бранителят игра за клуба до 2004 г., а след това премина в Манчестър Юнайтед и игра под наем в Сарагоса, след което се завърна в лагера на каталунците през 2008 година. Заедно с Барселона Пике спечели 28 трофея и изигра 616 мача за отбора.

Има обаче няколко пречки пред завръщането на Пике в игра. Първата е наказанието му от четири мача, което трябва да изтърпи за червения картон, който получи от резервната скамейка срещу Осасуна в последния си мач през миналия ноември.

Остава и въпросът за получаване на одобрение от страна на Ла Лига да играе като собственик, което технически е позволено. Бранителят обаче ще се нуждае от изричното съгласие на лигата, след като тя се увери, че няма да има конфликт на интереси между собственика Пике и играча Пике.

Най-голямата пречка пред El Presidente е финансовата част. Пике ще трябва да си плаща заплата, а сегашният таван на възнагражденията не позволява на ФК Андора да го привлече дори на минимална заплата. Колкото и да е парадоксално, той ще вземе пример от бившия си отбор Барселона и ще трябва да активира някой финансов лост, за да бъде възможно подписването.

Пике иска да се завърне от пенсия, за да помогне на Андора да се изкачи в Ла Лига в следващите 18 месеца.