Шкварек : Без България Европа е непълна, а без Европа България е загубена

В търсене на консервативни решения в ерата на глобализацията, експерти се събраха на конференция

Новини
14:52 - 26 Ноември 2023
3197
Шкварек: Без България Европа е непълна, а без Европа България е загубена

В България се насажда една идея - или си проевропейски настроен човек, т.е либерален, или си антиевропеец. Както в България, така и повечето европейски страни това не просто не е вярно, това е фундаментално сбъркано като концепция. Всъщност, съществуват и у нас, и в повечето европейски страни, хора, които са дълбоко несъгласни с либералния ред и са включени в Европа.

Това заяви Кристиян Шкварек по време на конференцията „Консервативни решения в ерата на глобализацията“, предава БГНЕС.

Шкварек поясни, че в древния свят такава концепция, каквато имаме днес за Европа, няма. “Европа се оформя по този начин вследствие на голямата ислямска експанзия. Днешните граници на Европа се оформят тогава цивилизационно като една християнска цивилизация, обсадена от всички страни. Европа включва своята голяма православна половина, както и православната мека на Балканите. “Без България Европа е непълна, а без Европа България е загубена“, смята той.

Шкварек отбеляза, че вече половин век откакто България избяга от Ориента, Европа позволява на същия този Ориент да я "колонизира демографски, религиозно и културно". “Докато портата на Европа е широко отворена и това се случва, можем само да предположим какви ще бъдат резултатите и колко още ще продължи тази демографска, културна, религиозна замяна на населението на Европа. Всичко това се случи, защото в продължение на два века Европа позволи либералните и левите сили вътре в нея постепенно да осмиват нейната вяра, духовност”, каза той.

Според него през последните няколко седмици, месеци, години, видяхме как в центъра на Европа либералите окапват. Той уточни, че преди дни центърът на либерална Европа - Нидерландия е “пламнал” и е отхвърлил едно 15-годишно правителство.

“Това са индикации, че в Европа постепенно се зараждат и осъзнават все повече хора, движения, политически формации, и разбират фундаменталния проблем на нашия общ дом”, смята Шкварек.

Проф. Даниел Вълчев коментира, че правата на човека като водеща идеология на западния свят проявяват признаци на крехкост. “От една страна ние казваме, че мнозинството трябва да управлява, а от друга страна имаме подозрението, че това мнозинството може да унищожи свободата”, каза той и коментира, че разделението на властите в парламентарните режими създава много големи проблеми.

“От ВСВ до ден днешен има три ограничители на радикалните мнозинства - процедурите, различни органи на професионални елити, например органите на Централните банки, нормативната идеология на правата”, посочи той и добави, че като че ли страната ни наистина е потънала в пост-модерност. “В постмодерните общества имаме постоянно поставяне под съмнение на авторитети”, каза той.

Проф. Вълчев посочи, че голямата наука е разбрала, че светът не е една кутия, която можем да осветим.

Според него решенията за света са консервативни, а не либерални. “Моето мнение е, че свободата трябва да се отстоява като консервативна, а не като либерална ценност. Второ - необходимостта от пълен отказ от промени заради универсализацията. На трето място е необходимо да се съхранява традицията. На четвърто място, да имаме уважение към естествените лидери”, препоръча той.