Шофьори, бъдете внимателни , зимата е тук

АПИ предупреждава за заледени настилки и сняг. Oт 15 ноември всички без зимни гуми с грайфер под 4мм. са глобявани. 

Новини
11:25 - 27 Ноември 2022
2414
Шофьори, бъдете внимателни, зимата е тук

Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Очаква се понижение на температурите и привечер и през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. За днес е определен жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград, припомнят от АПИ. 

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

БТА припомня, че на 31 октомври няколко институции обявиха ежегодната акция “Зима”. Тя продължава и през целия ноември. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. Освен това пешеходците също трябва да бъдат по-внимателни, защото тъмната част на денонощието е по-голяма, а пътищата стават хлъзгави.

Пътна полиция следи за светлини, гуми и отразителни знаци.

Акцията е на три етапа. Първият беше до 10 ноември. Бяха проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди. В тъмната част всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки.

Втората десетдневка беше насочена към правата на пешеходците.

От 21 започна контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете.

Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. са глобявани.