Шойгу: Русия не планира нова мобилизация

Няма нужда от още доброволци, след като са набрали 335 000 през тази година, призна министърът на отбраната

Новини
19:04 - 03 Октомври 2023
2536
Шойгу: Русия не планира нова мобилизация

"Русия не планира нова мобилизация, защото тази година успя да набере над 335 хиляди доброволци за въоръжените си сили", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Русия подсилва въоръжените си сили и увеличава темповете на производство на оръжия, тъй като очаква продължителна война в Украйна, където в течение на една година фронтовите линии почти не са помръднали.

"Няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой войници за провеждането на специалната военна операция", каза Шойгу на заседание с високопоставени генерали, излъчено по държавната телевизия.

Шойгу - съюзник на руския президент Владимир Путин, похвали патриотизма на доброволците.

"От началото на годината над 335 хиляди души са започнали военна служба по договор и в доброволчески формирования. Само през септември договори са подписали над 50 хиляди граждани", каза руският министър на отбраната.

Според Ройтерс тези данни са индикация, че Русия е отбелязала значителен напредък както с набирането на доброволци, така и с включването на много бойци от частната военна компания "Вагнер" в "доброволчески формирования".

Президентът Путин нареди "частична мобилизация" в Русия през септември миналата година, което накара стотици хиляди млади мъже да избягат от Русия, за да не бъдат пратени да се сражават в Украйна.