Шок: 78 милиона лева "джобни" си взел Цветан Василев от КТБ

Банката плащала цели 16 години личните разходи на банкера-беглец, които достигали до 400 000 лева на месец, разкрива свидетеля Бисер Лазов в съда

Актуални новини
17:49 - 29 Май 2019
5296
Шок: 78 милиона лева "джобни" си взел Цветан Василев от КТБ

Около 78 милиона лева, собственост на КТБ, е похарчил банкерът Цветан Василев и семейството му за близо 16 години. Изцяло за сметка на трезора Василев е живял между 1998 и 2014-а година. На практика, с парите на вложителите в банката, Цветан Василев е покривал абсолютно всичките си лични нужди, дори си е купувал парфюми, козметика и ароматни свещи.

Това каза основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов по време на разпита в Специализирания съд. С тези пари банкерът построил къща, купил си самолет и ползвал услугите на един от най-влиятелните архитекти във Виена. Той е проектирал два от домовете му. Няколко пъти дори били плащани скъпи екскурзии по света на фамилията или пазарувани лични подаръци като луксозни парфюми и чаршафи.

Бисер Лазов в съдебната зала

Според Бисер Лазов, цитиран от БТА, това ставало по схемата с пари от КТБ, източени през кухи фирми. Част парите били и за покупки на съпругата на Цветан Василев - Антоанета, която родовно пазарувала от бутиците в Солун. Имало дори и списък с неща за пазаруване, който тя лично одобрявала. Дамата всяка седмица настоявала да се взимат сериозни количества ароматни свещи за офисите и домовете на фамилията.

Ако сумата от 78 милиона лева, използвана за личните нужди на Цветан Василев и съпругата му, се разбие през годините, излиза, че банкера-беглец е харчил по близо 5 милиона лева годишно на гърба на вложителите в КТБ. Това прави по около 400 000 лева на месец. Джобни пари за Василев и жена му, които обаче на практика са на вложителите, разясни Лазов.

Днес за пореден ден спецсъдът изслушва показанията на Бисер Лазов. Той ще продължи с разказа за това как е фалирала банката през юни, когато има нова порция заседания.