ШОК! Братът на Христо Бисеров събра агитката срещу Гешев в Хасково

Политика
15:00 - 30 Септември 2020
5284
ШОК! Братът на Христо Бисеров събра агитката срещу Гешев в Хасково

От вчера в хит в социалните мрежи се превърна видео, на което се вижда как главният прокурор Иван Гешев напуска Съдебната палата в Хасково под истеричните крясъци на петима протестиращи. Ден по-късно се появиха сензационни подробности за акцията на неколцината протестъри пред Съдебната палата в южния град. Организатор на агитката срещу Иван Гешев във вторник се оказа Марио Бисеров - братът на напълно невинния за „пране на пари“ и „укриване на данъци“ бивш политик Христо Бисеров.

Именно Марио Бисеров, който е известен в Хасково като местен синдикалист, в последните месеци организирал редица протестни акции, в които се включвали малцина представители на някогашната организация на СДС, откъдето в политиката влязъл и брат му – бившият заместник председател на парламента Христо Бисеров.

Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени от прокуратурата за пране на пари и укриване на данъци, но заради отказа на Швейцария да разкрие банковата тайна, политикът бе напълно оправдан, а по-късно дори осъди държавното обвинение заради разследванията срещу него, пише "Правен свят".

Сблъсъкът на Христо Бисеров с правосъдието стартира на 15 ноември 2013 г., когато стана обвиняем, и приключва на 21 декември 2016 г., когато окончателно бе оправдан от Върховния касационен съд. На 6 ноември 2013 г. от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДАНС писмена справка, в която имало информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система от Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Те са обвинени в за пране на пари и неверни данни в декларацията пред Сметната палата за 2012 г., както и че на 12 декември 2012 г. наредил два валутни превода от швейцарските си авоари към сметки на доведения си син Ивайло Главинков в Капитал банк в Скопие и не ги обявил пред БНБ. Първият превод от сметката на Бисеров към Главинков бил 82 515 евро (161 386 лв.). Вторият е за 301 хил. долара. Два месеца по-късно от доларовата сметка на Бисеров в Швейцария били преведени още 34 676 евро, равни на 67 821 лв.

Бисеров  бе и сред водещите членове на СДС, народен представител в 36-ото, 37-ото, 38-ото Народно събрание, а в 38-ия парламент е и председател на ключовата комисия за национална сигурност. Той бе плътно до Костов до късната есен на 2000 г. Малко след това той призовава бившия премиер да подаде оставка. През януари 2001 г. Бисеров създава Екип за изследване на политиката” (ЕКИП) и отправя предложението СДС да подкрепи Симеон Сакскобургготски. По-късно става част от ДПС и заместник-председател на партията. Според съобщение от пресцентъра на ДПС от 3 ноември 2013 г., неговите ръководители Ахмед Доган (почетен председател) и Лютви Местан (председател) са приели оставка му и са го освободили от длъжностите му заместник-председател и член на Централния съвет и на Централното оперативно бюро. Три дни по-късно Бисеров напуска и Народното събрание.