ШОК ЦЕНА: 3 евро за царевица на плаж "Нестинарка"

Актуални новини
10:15 - 24 Юли 2020
8046
ШОК ЦЕНА: 3 евро за царевица на плаж "Нестинарка"

"Две броя за героя, три броя за плейбоя. Опитайте кочана на Кубрат Пулев и зърната на Ивана. Най-вкусната царевица по цялото Черноморие се предлага тук". С тези шеговити призиви циганин предлага кукуруз на плажа "Нестинарка" край Царево, дочу репортер на Lupa.bg. Мургавият брат пуска и други смешни реплики, за да привлече вниманието на българските летовници и да ги примами да си купят от царевицата, която търговецът разнася по морския бряг в голяма пластмасова чанта. Цената на сладкия кукуруз е 3 лева.

Когато обаче гладни руснаци, поляци и англичани, които тази година са кът по българското Черноморие, искат да си купят царевица, цената за тях изведнъж скача на ... 3 евро, т.е. близо 6 лева, което е двойно повече, отколкото за българи.

В случая продавачът на кукуруз на плажа извършва множество нарушения - продава незаконно стока без спазване на елементарна хигиена и предлага различни цени за българи и чужденци, което е грубо нарушение на българските закони и на европейските регламенти. Ромът най-нагло мами БАБХ, НАП, Министерство на туризма и ЕС. Младежът, мечтаещ за бърза печалба, нито носи маска, нито ръкавици, а бърка в кутията с някаква щипка, която преди това е пипал с мръсни ръце, видя с очите си репортерът на Lupa.bg. Българската агенция по безопасност на храните от години предупреждава, че мобилната търговия на плажа, особено при неспазване на редица изисквания за хигиена, е забранена, а храната, която се предлага е опасна за здравето на хората.

Продажбите трябва да се извършват само от регламентирани обекти и търговци. Циганинът с царевицата естествено не издаваше касови бележки на плажуващите, престрашили се да опитат "зърната на Ивана" или "кочана на Кобрата".

Още преди години диетолози предупредиха, че варената царевица, която се продава по плажовете, става изключително опасна на третия час след сваряването й. "При високите температури на плажа на третия час след варенето започва бързо развитие на микрофлора - най-вече ешехирия коли. Водата, в която е царевицата, вече не е стерилна и в нея се появяват патогенни микроорганизми. Всичко това е много рисково и може да се стигне до чревни инфекции. Най-често варената царевица се яде от деца, а те лесно могат да се заразят", обясни проф. Донка Байкова. Според нея голям проблем е, че царевицата се докосва от продавачите с ръце или замърсени ръкавици, които са имали досег с околната среда.

Още в края на 2005-та - година преди приемането ни в Европейския съюз парламентът прие промени в Закона за туризма, според които българите и чужденците плащат еднакви цени в хотелите, при посещенията в музеи, увеселителни паркове и при други туристически услуги. Не трябва да дискриминираме и да делим гостите си на наши и чужди, особено предвид предстоящото ни членство в ЕС, коментираха тогава депутати и министри. Преди 2005 г. у нас бе нормална практика да има различни цени за българи и чужденци, а туристите извън нашата страна се оплакваха от дискриминация.

Така че време е многобройните служители в БАБХ и НАП да проверят как върви търговията по родните плажове. А наследничката на Николина Ангелкова - Марияна Николова също да не си затваря очите за очевидните нарушения на мними търговци по плажа.


Снимки: Агнес Методиева