ШОК: Москва свали Вальо Златев от ЛУКОйл

44-годишният Булат Субаев идва от Белгия да заеме вакантния пост

Икономика
19:56 - 19 Април 2019
10097
ШОК: Москва свали Вальо Златев от ЛУКОйл

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България". С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество. Решението идва директно от Москва, твърди източник на Lupa.bg.

На мястото на Златев от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните 8 години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, според руски публикации.
Валентин Златев оствава в структурата на компанията, но е понижен до синекурната длъжност председател на контролния съвет, а рокадата все още не е съобщена на официалния сайт на дружеството. 

Столът на бизнесмена се разклати миналата есен покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи "ДжиПи Груп" за схема за печелене на европроекти. Появиха се информации, че дружество, свързано със Златев, купувало евтини терени, а после ги продавало на "Лукойл" за бензиностанции на многократно по-високи цени.
Самият Златев яростно отрича да има нещо общо със строителната компания "ДжиПи Груп", която в последните години стана най-голяма в бранша.

Новият шеф Булат Субаев (на снимката горе) започва кариерата си в "Лукойл" в подразделение в Западен Сибир още през 1997 г. Остава лоялен на компанията до 2006 г., когато за кратко се мести на работа в "Гети Петролиум", но издържа там по-малко от 1 година. Веднага след това се връща в "Лукойл" като шеф на клона в Централна Европа, при това като шеф.