Шок в Lupa.bg: € 150 наем за мазе на пъпа на София

Икономика
17:13 - 10 Януари 2020
9325
Шок в Lupa.bg: €150 наем за мазе на пъпа на София

Преустроено мазе с площ 14 кв. м шокира търсещите квартира в столицата. Обявата беше публикувана в свободната фейсбук група „Квартири под наем в София (търся/предлагам)”, а цената, на която се отдава имотът, е завидните 150 евро.

Помещението се отдава изцяло необзаведено, а ремонтът, който е претърпяло, са единствено белите тухлички, налепени по всичките му четири стени.

„Току-що осъзнах потенциала на моето мазе”. „Нека го направим на лудница!” „150 евро, брат - даже е малко.” „Искай му двеста. И най-важното - пиши в обявата "ТОП ЛОКАЦИЯ.” Това са само част от коментарите на членовете на групата, които определено са се опитали да погледнат на „офертата” по възможно най-шеговития начин.

Според част от тях помещението е идеално за затворническа килия, други пък го спрягат за стая за мъчения.

Всички послания обаче са ясни – изкуствено завишените цени на имотите под наем в София гонят абсурдни рекорди!

Тази обява е само част от всичките оферти, които се бълват ежедневно. Неведнъж търсещите квартира в столицата се натъкват на мазета, приземни етажи (гаражи) и ателиета (тавани), които са що-годе ремонтирани. Цените, на които се отдават обаче по нищо не отстъпват на нормалните едно и двустайни апартаменти. Кой се излъгал, излъгал, както казва народът.

Истината е, че търсенето е по-голямо от предлагането. Тази тенденция сама по себе си предразполага лоши помещения да бъдат отдавани за немалки суми, заяви за Lupa.bg успешен софийски брокер.

По думите му в повечето случаи хората са принудени да наемат някакъв имот, само и само да останат в София, а след като си стъпят на краката вече могат да го сменят за по-нормално жилище. Поради тази причина лошите имоти в повечето случаи са за кратковременно наемане.

Отделно, наша проверка показа, че за последните две години цените на наемите в столицата са скочили почти двойно. Едностайните апартаменти, които преди вървяха по 300 лева на м4есец, в момента гонят завидните 600 лева наем. Дву- и тристайните от своя страна варират между 700 и 1000 лева – в зависимост от обзавеждането, локацията и дали районът е комуникативен откъм градски транспорт и станция на метрото.

Поради тази причина апартаментите в по-крайните квартали като Надежда, Обеля и Младост вече гонят наеми, подобни на тези в централните райони на града.