Шок в Lupa.bg: Гларуси кълват хора в София

Общество
14:40 - 14 Май 2019
32659
Шок в Lupa.bg: Гларуси кълват хора в София

Гларуси нападат хора в центъра на София и ги кълват с особена жестокост, научи Lupa.bg от пострадали граждани. Вече има десетки сигнали за морски птици, които кълват деца, възрастни и домашните им любимци и то на жълтите павета. През последните години чайките смениха морския пясък и трайно се заселиха в столицата, като наперено се разхождат в центъра на София, коментираха пред Lupa.bg орнитолози.

Парадоксалното е, че те са привлечени от града най-вече заради мръсотията и купищата хранителни остатъци, които се въргалят по улиците в определени райони. През последните години характерният звук на чайките все по-често буди софиянци и от ранни зори сякаш пренася морските вълни и морския бриз в пренаселения град.

Наред с романтиката гларусите имат и своята тъмна страна - през пролетта те са особено агресивни и се впускат към хората изневиделица и сериозно може да наранят деца и възрастни. Една от причините птиците да се държат нападателно през май и юни е, че сега е размножителният им период и тогава всички животни, особено женските са безкрайно бдителни.

В случай на заплаха те стават и агресивни и се хвърлят, за да защитят своя периметър и гнездото си, обясниха орнитолози. Птиците стават раздразнителни и започват да грачат силно, когато човек или животно доближи гнездото им. 

Може да привлечете чайките към себе си и ако държите храна и те се спускат да ви я грабнат от ръцете, обясниха още орнитолози пред Lupa.bg. Те съветват, ако имате сериозни наранявания по лицето например веднага да потърсите лекарска помощ и да ви бъде поставена инжекции против тетанус. 

Пострадал от чайките столичан се оплака пред Lupa.bg, че докато вървял по бул. "Цар Освободител" изведнъж към него се стрелнала птица и буквално забила клюна си в главата му, така че направо пробила дупка. Освен това одраскала жестоко жертвата си по бузата. "Беше страховито. Нито очаквах тази птича агресия, нито нищо. И като рукна кръв от главата ми много се изплаших", разказа жертвата на чайката.


Иначе красивите птици – символ на морето - летят над цяла София, но местата, които обитават най-често и където гнездят са покривът на президентството, на бившия Партиен дом и на Министерския съвет, както и върху керемидите на къщите около Женския пазар. На морските птици не им трябва голямо гнездо. За да снесат яйцата си чайките търсят трудно достъпни за хората места и затова гнездят по покривите на високите сгради в столицата и нямат нужда от дървета.

Гларус и чайка всъщност са едно и също нещо, а не както някои хора смятат, че гларусът е мъжкият на чайката, вещо обясниха пред Lupa.bg специалисти. Вярно е, че свалячите на плажа са гларуси и са само мъже, но при птиците не е така, добавиха с чувство за хумор те. Иначе през последните 30 години се получава постепенно изселване на чайките от морето, като те тръгват обикновено към устието на река Дунав и от там навътре към вътрешността на страната.

Гларусите се заселили в дунавските градове – Русе, Видин, Силистра, Лом, Свищов. След това започнали да се появяват в районите на големи градове с реки като Пловдив и Пазарджик, а после били забелязани и в градове като Добрич, София, Благоевград, Велико Търново. Единствената разлика между чайките по морето и тези във вътрешността на България е, че гларусите във Варненско и Бургаско са по-нахални и често могат да ви отнемат от ръцете, храната, която държите или пък кацат по масите в морските къпанчета и най-нахално си кълват.

В столицата извън размножителния период не се държат чак толкова нахално – явно това се дължи на факта, че птиците, които не се раждат в морските курорти свикват да съжителстват с хората, докато край морето гларусите са по-диви.

Орнитолози обясниха пред Lupa.bg, че чайките са много адаптивни и затова с лекота се размножават в центъра на София в близост до кофи за боклук и пазари. Хранят се с всичко, което намерят, но всъщност гладът ги кара да прелетят 500 км от морето към София в търсене на храна. Изхвърлените хранителни отпадъци са рай за тях.

Затова и намират богат урожай на уличките край Женския пазар, където редовно се изхвърлят стари плодове и зеленчуци, храни, риба. Гларусите са едни от най-големите чистофайници – те чистят плажа от хранителните остатъци. Идват в столицата и заради мръсотията – тя ги привлича, а всъщност те чистят отпадъците.


От Българското дружество за защита на птиците обясниха, че първите гларуси в столицата долетели още през 1985 г. И кацнали върху петолъчката, която се извисяваше над някогашния Партиен дом. Днес, обаче, числеността им се е увеличила в пъти в сравнение преди 30 години.

Орнитолози прогнозират, че след две десетилетия в София ще има толкова чайки, колкото във Варна и в Бургас. Морските птици не нанасят някакви щети и вреди на човека. Чайките ограничават популацията на гълъбите, защото гълъбите пренасят много различни заразни и паразитни болести. Освен това са и много нехигиенични като птици особено в по-големите градове с красиви площади.