Шок в Раднево: Изрод обеси пеликан на Разпети Петък

Крими
13:30 - 30 Април 2019
7023
Шок в Раднево: Изрод обеси пеликан на Разпети Петък

Изрод обеси розов пеликан на входа на град Раднево. Шокиращите снимки на убитата птица от изключително редкия вид обикалят социалните мрежи, видя репортер на Lupa.bg. Коментарът под бруталните фотоси гласи: „Разпети Петък, навечерието на Великден. Мястото е входът на Раднево откъм Стара Загора. Завързаната птица е розов пеликан.

В България птицата е изключително рядка, включена е в „Червената книга“ като изчезнал вид. Това означава, че щом бъде установено гнездово находище в страната, то трябва да бъде обявено като защитена природна територия с най-строг режим на охрана.

През 2007 г. в ПР „Сребърна“ са забелязани гнездящи 2 двойки, което дава надежда за възстановяване на естествената им среда в резервата и постепенно евентуално установяване на колония розови пеликани и в България. В момента се среща само и единствено в резервата „Сребърна”.

Законодателят е предвидил затвор до три години за онзи, който противозаконно придобие, отглежда или унищожава екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна, установи проверката ни.