Шок в Токио: Канада изхвърли САЩ на футбол

Кленовите листа чакат на финала победителя от двойката Австралия - Швеция

Спорт
14:01 - 02 Август 2021
1301
Шок в Токио: Канада изхвърли САЩ на футбол

Канада шокира четирикратния олимпийски и действащ световен шампион САЩ с 1:0 в първия полуфинал от футболния турнир при жените на Игрите в Токио.

Канадките спечелиха мача в Кашима благодарение на гола на Джеси Флеминг в 74-ата минута от дузпа. Наказателният удар бе отсъден след консултация на рефера Катерина Монзул с ВАР. Канадките очакват на финала Австралия или Швеция.

Американките бяха по-добрият отбор като цяло, особено през второто полувреме, в което вратарката на канадския тим Стефани Лабе направи няколко спасявания. През първата част пък американският тим трябваше да направи принудителна смяна заради контузия на титулярната вратарка Алиса Неерер, която отстъпи мястото си на Адриана Никол Френч.

Възловият момент бе в 74-ата минута, когато канадките получиха право да изпълнят дузпа след нарушение на Тиърна Дейвидсън срещу резервата за Канада Диан Роуз. Вратарката Франч отганта посоката на удара от бялата точка на Джеси Флеминг, но дузпата бе изпълнена много добре и топката се озова в мрежата.

В малкото оставащо до края на двубоя време американките не успяха да създадат сериозно голово положение и трябваше да се примирят с поражението.

Канада постигна първа победа над САЩ в женския футбол от март 2001 година и общо едва четвърта в 62-ия мач между двата тима. Канадските футболистки за първи път в историята ще играят на олимпийски финал.