ШОК: Всеки втори българин ще пострада от икономическата криза

Актуални новини
17:42 - 11 Март 2022
6411
ШОК: Всеки втори българин ще пострада от икономическата криза

КНСБ и КТ "Подкрепа" прогнозират нов ценови шок през следващите месеци, ще поскъпват не само бързооборотни стоки, каквито са храните, но и нехранителни, които са част от нашето ежедневие. За домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа.

Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери.

Възможно е поне 40 процента от българските домакинства да бъдат силно засегнати от шока в цените.

Най-засегнатите домакинства, разбира се, ще бъдат тези, които са под прага на бедност и са в риск от социално изключване, анализират експертите на КНСБ.  Домакинства, които попадат в групата на бедните, също са сред най-уязвимите от поскъпването на цените и високата инфлация. През 2020 г. близо 24 процента от населението на страната беше под линията на бедност (от 451 лв.) и при липса на социални трансфери този размер може да прескочи 40 на сто, прогнозират от КНСБ.

Те припомнят, че бедността в България остава висока, особено сред етническите малцинства, възрастните хора и децата, както и в селските райони. Паричните помощи за защита на най- уязвимите групи от сътресения в доходите са ниски и ограничени. Предизвикателствата пред тях ще стават още по-големи на фона на всички прогнози за нов шок в цените на продукти от първа необходимост, горивата и природния газ, породен от войната в Украйна, смятат изследователите.

Над два милиона български граждани не могат да поддържат дома си достатъчно топъл, мерки са необходими още сега

Мерки в подкрепа на най-уязвимите са още по необходими в този момент, смятат от КНСБ.  Експертите прогнозират, че шокови поскъпвания ще тласнат домакинствата към енергийна бедност. "Ниската покупателна способност на доходите на българските домакинства поставя въпроса за несъразмерните цени на енергията. По данните на Евростат, над два милиона български граждани не могат да поддържа дома си достатъчно топъл", допълват изследователите.

Според КНСБ в тази кризисна ситуация трябва в спешен порядък да се предприемат мерки, насочени към българските домакинства.

Необходимо е рязко разширяване на обхвата на целевото енергийно подпомагане, както и да се коригира месечната стойност на помощта до края на отоплителния сезон.

Необходимо е създаване на допълнителни програми за социални обезщетения и заетост в защита на хората, които не са обхванати от мрежата за социално подпомагане. Както и задълбочаване на подкрепата на ликвидността за дружествата и домакинствата чрез финансовия сектор, ако това е оправдано, смятат от КНСБ.

КНСБ иска минималната заплата да стане 764 лева през втората половина на 2022 г.

Прогнозата на експертите е, че в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери, като значително надхвърли заложените параметри в Закона за държавния бюджет.

Ако не бъдат предприети мерки, се очаква затваряне на производства, загуба на работни места и бедност, смятат синдикатите.