ШОКИРАЩ ДОКЛАД: Вдигат ли незаконно самолети български стюардеси?

Родната авиация е била напът да попадне в забранителен списък на ЕС, има огромни пробойни в сигурността

Политика
13:05 - 07 Февруари 2023
32928
ШОКИРАЩ ДОКЛАД: Вдигат ли незаконно самолети български стюардеси?

Доклад от бившия директор на дирекция "Летателни стандарти" в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) кап. Тодор Пенев, предоставен на редакцията на Lupa.bg, след като с него са се запознали депутати от транспортната комисия през 2022 г., разкрива страшни пробойни в авиосигурността на страната по отношение на контрол върху способностите на летатлния състав на гражданската авиация. 

Документът е от началото на м. май 2022 г. - точно 4 месеца преди да се развие изключително опасната ситуация във въздуха със самолет Боинг 737 на българската авиокомапния "Електра Еъруейз" между Катания и Палермо, за която медията ни единствена ви информира. На 5 септември миналата година машината с близо 200 души на борда е била на косъм от това да се разбие в Сицилия преди трансферния полет за Тенерифе заради неопитност на българския екипаж и жестоки пропуски в контрола и обучението на нашите пилоти, включително и тяхното сертифициране - именно поради системно неглижиране на проблемите в самата ГВА. 

Капитан Пенев описва серия от действия и бездействия на политиците по отношение на затягането на мерките в дирекцията. И разкрива, че

България е била и е на път да бъде поставена в забранителния списък от ресорната европейска агенция заради редица доклади, описващи проблемите у нас, на които досега никой не е обърнал внимание, в това число и последните няколко министри на транспорта. 

Ето за какво алармира опитният експерт, "скъсал" и един от пилотите, при това двукратно, от въпросния злощастен полет за Палермо преди това на тренажор. И досега не е ясно кой все пак е издал лиценза му да лети след двата провала пред сертифициращия инструктор, както и как е бил допуснат до борда на машина, за която не е проведен т.нар. курс за разлики в приборите в кабината. 

"Като началник на отдел и директор на дирекция в ГД "ГВА" имам непосредствени впечатления за структурата, стила на работа и компетенциите за различните звена в нея като Национален компетентен орган (НКО) в областта на гражданското въздухоплаване", прави уточнението дългогодишният експерт в доклада си за актуалното състояние на капацитета и кадрите в дирекцията. И напомня, че понятията въздухоплаване и авиационна безопасност са винаги неразривно свързани, както и че авиационната безопасност е крайъгълен камък на всички системи в света. 

"Поради системни регулаторни и надзорни пропуски от страна на ГВА и нарушено взаимодействие с авиационната индустрия през последните 7 години (от 2015 до 2022 г.) в резултат на 7 авиационни произшествия живота си загубиха 13 български граждани, като 9 от тях - при 4 инцидента само за два месеца през 2019 г.", отбелязва кап. Пенев. 

Той разкрива бележка на изпълнителния директор на Европейската агенция по безопасност Патрик Ки от посещението му в България през 2015 г., когато се среща с представители на индустрията, ГВА и държавното предприятие "РВД", че е изключително разтревожен от ситуацията в страната и че идентифицираните нередности от поверения му орган биха имали сериозни последствия за България. 


Патрик Ки, директор на EASA

"Сподели, че е изпитал голямо раздразнение, когато в едно от заседанията на управителния съвет на Европейската агенция, ЕК е предложила включването на точка в дневния ред относно разглеждането на възможността България да бъде добавена в забранителния списък на въздушните превозвачи, опериращи в границите на ЕС.

По отношение на индикаторите SАFA (които се калкулират посредством осъществяваните проверки от инспектори от европейската агенция върху работата на инспекторите в НКО), България заема 27-о място от 31 страни, членуващи в EASA. 

Ако се вземат под внимание показателите за авиационна безопасност на ICAO (които обхващат всички авиационни дейности в 56 държави), България отива на 43-о място със своите 68,42%. За сравнение, средната стойност на тези показатели за държавите в Африка е 68,28%, за Европа - 77,16%, а за Северна Америка - 98,2%. По изчисленя на европейската агенция, България заема второ място в ЕС по най-лоша ефективност, след Унгария. 

Скоро страната ни може да бъде включена в забранителния списък, а това би означавало катастрофа. И заради това г-н Ки предложи европейската агенция и България да инициират СПЕШНИ действия за подобряване на ефективността в авиационната безопасност". 

Нещо повече, директорът на европейското звено публично е заявил разочарование от факта, че всеки път, когато евроинспектори посетят България, наблюдават нови и нови проблеми, които произтичали от ниските нива на компетентност и професионализъм на работещите кадри в структурата на НКО. 

Затова и Пенев се обръща системно към министрите на транспорта по въпроса с назначаването на хора без експертиза да се справят с минимизирането на тези обстоятелства и връщането на комптентността на най-високо ниво. 

За кого става въпрос и кой движи де факто българската гражданска авиация? 

Посочват се конкретно имената на няколко души, отговорни за печално ниските резултати в сферата на авиационната безопасност при гражданските полети у нас: 

1. Катя Кирина, която е назначена за инспектор, без да има свидетелство за авиационен персонал, а вместо това само е завършила теоретичен курс за кабинен персонал. 

2. Юлиян Милушев - чието име е известно в средите заради групи нарушения в летателната дисциплина, отнети инструкторски права, както и заради предоставянето на управление на самолет на стюардеси - да излитат и кацат с пътници на борда, за което са налични и съответните документи. 

3. Боян Петков - бивш военен пилоти, катапултирал поради негова, грубо допусната грешка в управлението на техника за пилотиране и без нито един ден опит в Гражданското въздухоплаване.  

Там обаче присъства и името на Георги Гвоздейков - бившия депутат от "Продължаваме промяната", понастоящем шеф на държавното дружество HEMS, което трябва да осигури въздушните линейки.

Според данните на капитан Пенев той пък не разполага с минималния опит от 3 години за инспектор "Летателна годност". Освен това бил и неправилно допуснат до конкурс за директор на дирекция "летателни стандарти", докато все още е на банката си в Народното събрание и е зам.-шеф по това време на транспортната комисия в институцията. 

Дългогодишният експерт напомня, че има конкретни изисквания за назначаването на инспектори в ГВА, като те не само трябва да имат висше образование и следдипломна квалификация, да притежават валидно свидетелство за правоспособност за пилот, но и да имат професионален опит в летателнатата експлоатация най-малко от 5000 часа като командири на самолет, както и опит в проверките и техниката за извършването им. 

В същото време в 2015 г. дирекцията е без директор. В кратък период от време, около 3 месеца длъжността е била изпълнявана именно от кап. Пенев, но поради конфликти с ръководството на тогавашния министър Ивайло Московски и прокарания от ГЕРБ Закона за държавните служители, отхвърлен впоследствие от ВКС, е освободен. 

И вече четвърта година без конкурс началник е Боян Петков. Директорът на ГВА Христо Щерионов пък е отговорен за редица от пробойните - в това число нагласени обществени поръчки за строителни дейности, услуги и поддръжка, за източване на милиони левове от летище София и прочие описани в доклада на висшия инструктор. 

Докато Щерионов е директор на аерогарата в столицата, е закупен противопожарен автомобил за близо 1 милион лева, който обаче се оказва потенциално опасен за живота и здравето на стотици хиляди пътници, преминаващи през нея. 

 "В качеството си на главен директор на ГВА на 29 септември 2021 г. Щерионов се обръща с писмо към авиационните оператори и ги призовава да преразгледат Ръководствата си за експлоатация така, че да се даде възможност за въвеждане на различни процедури, осигуряващи излитане и кацане с гръбна съставляваща на вятъра, по висока от сега прилаганата 2 метра в секунда", разкрива още докладът. По думите на кап. Пенев това е пълно безумие и некомптентност. 


Директорът на ГВА Христо Щерионов 

Нещо повече, същата година апелативната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу шефа на ГВА, след като Щерионов е прикрил умишлено действия на конкретен авиационен оператор, описани в протокола от инспекторска проверка, като по този начин потенциално е застрашил живота на пътниците и екипажите. 

Заради всичко това капитан Пенев моли членовете на транспортната комисия в парламента да изискат от ГВА информация за изпълнението на препоръките от визитата на шефа на еврорегулатора Патрик Ки от 2019 г., да стане ясно дали са затворени всички несъответствия, констатирани от европейската агенция, кои са незаетите ръководни длъжности в отделите и дирекциите и какви са причините за оголването, какви и колко са установените несъответствия от последните одити на европейската агенция, както и какви са резултатите от проверките на летищата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица в последните години. 

Наред с това има и куп въпроси по отношение на кадровия потенциал на ГВА. 

Редакцията на Lupa.bg ще препрати част от питанията, постъпили от кап. Тодор Пенев по доклда му от 2022 г. пред депутатите, като ще добави и нови, както във връзка с актуалното състояние на ГВА, така и след шокиращата информация за изпълнението на полета между Катания и Палермо през септември 2022 г., застрашил здравето и живота на десетки.