ШОКИРАЩО: Китай лъже за истинския брой заразени с COVID

Световни издания твърдят за 248 милиона болни само за декември на базата на изтекъл секретен документ, властите съобщиха за 62 000

Новини
13:40 - 24 Декември 2022
4964
ШОКИРАЩО: Китай лъже за истинския брой заразени с COVID

Около 248 милиона души в Китай, или 18 процента от населението на страната, вероятно са били заразени с ковид през първите три седмици на декември, съобщиха вчера в. "Файненшъл Таймс" и агенция "Блумбърг", позовавайки се на данни от изтекъл документ.

Само във вторник вероятно са били заразени цели 37 милиона души, става ясно от протокол от вътрешно заседание на Националната комисия по здравеопазване на Китай от сряда, разпространен в социалните медии. "Блумбърг" и "Файненшъл Таймс" се позовават на хора, участвали в срещата, които потвърждават информацията.

Официалната статистика говори само за 62 000 заразени в цялата страна през трите седмици на декември, споменати в протокола.

Според "Файненшъл Таймс" данните идват от заместник-директора на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Сун Ян, според когото процентът на заразените с ковид в страната все още се увеличава.

Сун е установил, че повече от половината от общо 81 милиона жители на югозападната китайска провинция Съчуан и същата част от 21-милионния Пекин са заразени. 

След почти тригодишни локдауни и масови тестове, на 7 декември Китай внезапно смекчи строгата си политика за нулево разпространение на вируса, като обоснова този ход с това, че случаите с новия вариант Омикрон са с по-лека симптоматика.