Шокиращо: Починалият с COVID-19 абитуриент бил "лекуван" с експериментален цяр

Общество
14:45 - 06 Август 2020
18645
Шокиращо: Починалият с COVID-19 абитуриент бил "лекуван" с експериментален цяр

Лекарство, ползвано за лечение на т.нар. ювенален артрит, е било приложено като експеримент върху 19-годишното момче, което почина с COVID-19 на 1 август, разкри баща му Иван Денев. Шокиращата изповед адвокатът от Велико Търново е направил снощи в студио "Хъ" в телевизията на Слави Трифонов. От нея става ясно, че абитуриентът е бил подложен на вливане с тоцилизумаб.

Lupa.bg след от началото на месец март използването на този медикамент при пациенти с коронавирусна инфекция, но до момента рандомизирано изследване в медицинските журнали не се е появявало за категоричен ефект от него и прилагането му широко по света за третиране на болни пациенти. Нещо повече, данните за ефекта от него се съдържат в няколко научни статии в престижното издание "The Lancet", където процентът успеваемост е сходен на този с прокламирания у нас антипаразитен препарат ивермектин. Никъде до момента по протоколите за лечение у нас не е съобщавано, че тоцилизумаб е показан при COVID-19. Напротив, дори на последната пресконференция, дадена от Националния оперативен щаб, все още хидроксихлорохинът е посочен като основен медикамент за справяне със средно тежките случаи на инфекцията. 


Почерненият баща Иван Денев 

По-шокиращ обаче е разказът на бащата на починалия Христо, в който той обяснява, че нито за миг не е получил информация за лечението на сина си, нито му е било разрешено да узнае от медиците в болницата във Велико Търново какви препарати и антибиотици се вливат в организма му. Условията, в които зрелостникът се е борил с COVID-19 и развилата се в долния лоб на десния му бял дроб пневмония, също са били потресаващи. "Трима зрели мъже бяха поставени като на война в една стая с 3 легла и инвалиден стол за тоалетна в средата. Уринираха в 10-литрова празна бутилка. Това за един младеж, възпитан и живял в идеална среда, е първият ужас и шок, който изпитва. Той нямаше никаква връзка с нас, освен телефона. Но го чувахме за по-малко от 1 минута, докато още беше в ковид-отделението", добавя с ужас в очите бащата Иван. 

Адвокатът разкрива още, че временното подобрение при момчето е било бързо заменено от стряскащо поведение, за което той не е бил уведомен от лекарите. Една нощ, преди да бъде приведен в реанимацията на МБАЛ "Проф. Стефан Черкезов", младежът е започнал да халюцинира. На следващия ден е вкаран в интензивното. "Разбрах от санитар, че е бил приет по спешност. Докато отида до аптеката целият багаж му беше събран в черни чували, напръскани с дезинфектант, като за трупове чували. Не знаех на кой свят съм. Сринах се. Началничката на реанимацията д-р Сибила Маринова, която нищо не ми каза и трябвало да чакам от 12,00 до 13,00 часа пред вратата. Така и не разбрах до ден днешен защо е преместен в реанимацията. Борехме се всячески за всяка информация", допълва покрусеният баща. 

3 дни по-късно от отделението му се обадили да го помолят да занесе храна на детето си, което обнадеждило близките. Отслужена е била и молитва за детето от 7 свещеника. "Такава енергия ме разтресе, че той ако беше там, щеше да стане и да тръгне. Занесох само миро в болницата", добавя през сълзи Денев. 

След няколко дни започнал да вижда по изражението на медиците, че абитуриентът става все по-зле. На 30 юли баща му разбрал, че е интубиран. "Той е безкрайно фебрилен, с пулс над 160 удара и със страшно високо кръвно. Много е зле", казала дежурната лекарка. А по-рано д-р Маринова затворила телефона на семейството. 

В четвъртък срещу петък майка му получила обаждане в 06,24 часа, за да й кажат, че момчето си е отишло в 06,20. 

"Как така си обличат и събличат защитните костюми за 30 минути, стигат толкова бързо до телефона?! Витае информация, че си е отишъл още в 05,00 часа. Намерих подкрепа в лицето на хабилитирани лица като проф. Костов и доц. Мангъров, доц. Ямакова, които бях ангажирал да консултират медиците в болницата по отношение на сина ми. Но все нещо ги спираше и така и не дойдоха. Нещо все ги спираше", разказва още бащата. 

Всички били в недоумение защо не разполага с рентгенови снимки на сина му, за да може да ги изпрати за второ мнение дори в чужбина. 

В деня след смъртта на Христо, на баща му бил връчен свитък с документи с дата 21 юли за информирано съгласие, за кръвопреливане, които дори не можело да се фотографират. Но той отказал да ги подпише. "Никой не ми обясни. Бях унижаван като куче да се моля за информация. Защо никой не ми показа тези документи тогава. Заплашиха ме, че няма да ми издадат смъртен акт. Епикризата взех чак на 3 август". Тъкмо от нея става ясно, че Христо е бил подложен на терапия с РоАктемра (тоцилизумаб - б.р.) и кортикостероиди. 

"Той е преодолял пневмонията от COVID-19 към 22-23 юли. След това към 27 юли му правят кръвна картина, като той има 28-29 хиляди левкоцита, сатурацията пада. Радикални промени, които не са били проверявани навреме. Умрял е като мъченик от Баташкото клане". Той е тръгнал към подобрение, но върху него се е експериментирало. За пари ли, не знам за какво. Тази инфекция го е унищожила", убеден е бащата. 

Добавя с ужас и че персоналът коментирал как кръвта му била черна от наргилета и алкохол. "Те го очерниха", убеден е Денев. "Това не са лечебни заведения, а мъртвилници", каза той. И добавя, че въпреки че Христо е бил чист от вируса в реанимацията, той е бил погребан в затворен метален ковчег с видии. 

Авторът на материала прави уточнение за читателите си, че описаният препарат се ползва при изключително тежки случаи на COVID-19, при които пациентът развива т.нар. цитокинова буря, която е предшественик на сепсиса. Тоцилизумаб представлява белтък, произведен от специфични имунни клетки (моноклонално антитяло), което блокира действието на специфичен белтък (цитокин), наречен интерлевкин-6. Този белтък участва във възпалителните процеси в организма. 

У нас РоАктемра се продава само по протокол на НЗОК и се реимбурсира 100% от Касата.