Шоколадова торта с извара крем и ванилов пудинг
110 мин
Продукти
За пудинга:
200 мл прясно мляко
½ пакет ванилов пудинг на прах за 250 мл течност
2 с.л. захар
пудра захар
За извара крема:
3 яйца
800 г извара
150 г захар
1 пакет шоколадов пудинг на прах за 500 мл течност
1 щипка сол
За глазурата:
250 г тъмен шоколад
40 г масло
За гарниране:
тъмен и бял шоколад
За тестото:
160 г брашно
50 г захар
1 щипка сол
1 яйце
2 с.л. какао
100 г масло
Приготвяне
За тестото се смесва брашното със захарта и солта. Добавят се яйцето, какаото и маслото на люспи. Омесва се гладко тесто на ръка или с куките на миксера. Оформя се на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
За пудинга се смесват 2 с.л. прясно мляко с пудинга на прах. Прибавят се останалото мляко и захарта и се кипва с разбъркване. Къкри 2-3 мин. Поръсва се с малко пудра захар, за да не се образува ципа, и се оставя да изстине.
За извара крема се смесват изварата, жълтъците, захарта и шоколадовия пудинг на прах. Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг и се добавя към шоко изварата с разбъркване чрез повдигане.
Тестото се разточва на кора с размера на формата за печене. Слага се в намазнена и набрашнена форма.
Разстила се половината извара крем. С пош се шприцова ваниловият пудинг на кръг между страните на формата и центъра. Слага се внимателно отгоре останалия извара крем.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. Оставя се да изстине във формата.
За глазурата шоколадът се натрошава и се разтопява на гореща водна баня. Прибавя се маслото на парченца да се разтопи.
Тортата се намазва с глазурата. Гарнира се с нарязан бял и тъмен шоколад. Оставя се да изсъхне.