Шолц: Изключено е да изпълним исканията на Зеленски

Украинският президент призова международните си партньори да прехващат руските ракети и дронове над страната му

Новини
14:20 - 19 Юли 2024
2706
Шолц: Изключено е да изпълним исканията на Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да свалят руски дронове и ракети над Украйна.

Берлин обаче категорично отказва да изпълни това негово искане.

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че това е изключено, предаде DPA. Политикът също така е заявил нежеланието си да премахне ограниченията върху използването на западни оръжия за поразяване на цели на територията на Руската федерация.

„Виждам такъв консенсус, че подобни стъпки са изключени и САЩ също се изказаха много ясно по този въпрос“, отговори Шолц на въпроса дали страните от НАТО биха се ангажирали със свалянето на руски ракети и дронове.

Украинският президент Зеленски наскоро отбеляза, че

Украйна и Полша се стремят да разработят механизъм за съвместно сваляне на руски ракети и дронове над украинска територия.

Впоследствие полското министерство на отбраната добави, че Полша няма да може да изпълни искането на Украйна да сваля руски ракети, летящи към западната част на страната, без решение на всички членове на НАТО, припомня агенция УНИАН.

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните си партньори да прехващат руските ракети и дронове над Украйна, така както беше извършено при масираната ракетна атака на Иран срещу Израел по-рано през април. Зеленски каза това по време на участието си на среща на Европейската политическа общност във Великобритания.

Ракетите и дронове не са носители на държавен суверенитет.

„Тези стъпки трябва да бъдат предприети“, каза Зеленски.

Той се обърна изрично към САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Полша. „Вашата смелост може да е решаваща за мира“, каза Зеленски. През април с помощта на американски, британски и френски изтребители и системи за противовъздушна отбрана беше отблъсната голяма иранска атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове.