Шолц: Край! Атомната енергия е "мъртъв кон" в Германия

Германският канцлер отхвърли опцията да се ползват затворените АЕЦ

Новини
16:38 - 02 Септември 2023
1666
Шолц: Край! Атомната енергия е "мъртъв кон" в Германия

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложението на свой коалиционен партньор, страната да запази отворена опцията за използване на своите затворени атомни електроцентрали, като обяви, че атомната енергия е "мъртъв кон" в Германия. Това предаде Асошиейтед прес.

Германия затвори последните си три ядрени централи през април, завършвайки процес, който получи широка политическа подкрепа след катастрофата с ядрения реактор във Фукушима в Япония през 2011 г.

С ядрената енергия е свършено. Въпросът за ядрената енергия в Германия е мъртъв кон. Всеки, който иска да построи нови атомни електроцентрали, ще има нужда от 15 години и ще трябва да похарчи 15-20 милиарда евро, поясни канцлерът.

Олаф Шолц бе категоричен че ядрените централи са затворена страница. Според него всеки разговор за възобновяване на използването на атомна енергия би означавал изграждане на нови електроцентрали.

По думите му бъдещите нужди на най-голямата икономика в Европаще бъдат посрещнати чрез разширяване на използването на възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия.