Шолц призова за решителна борба срещу антисемитизма

Обръщението на германския канцлер бе по повод Международния ден за почит на жертвите на Холокоста

Новини
19:20 - 27 Януари 2024
2493
Шолц призова за решителна борба срещу антисемитизма

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес за решителна борба срещу антисемитизма, расизма и омразата по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, докато в цяла Германия знамената бяха свалени наполовина, предаде ДПА.

"Никога повече" е всеки ден", каза Шолц в днешното си седмично видеообръщение.

"27 януари ни зове: Бъдете видими! Бъдете чути! Срещу антисемитизма, срещу расизма, срещу омразата - в името на нашата демокрация", заяви канцлерът на Германия.

На 27 януари 1945 г. тогавашната Съветска армия освобождава оцелелите от бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц, разположен в днешния град Освиенцим в Полша.

В лагера нацистите убиха над 1 милион души, повечето от които евреи. От 1996 г. датата се отбелязва като ден на паметта на жертвите на Холокоста в Германия. През октомври 2005 г. ООН обявява 27 януари за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Днешната демокрация се основава на основния ни морален дълг "Никога повече", подчерта Шолц в своето видеообръщение.

"Никога повече маргинализация и лишаване от граждански права, никога повече расова идеология и дехуманизация, никога повече диктатура", каза той.

Гарантирането на това е основна задача на държавата, заяви германският канцлер. "Ето защо се борим с всяка форма на антисемитизъм, терористична пропаганда и омраза", добави той.

Шолц приветства и многобройните масови демонстрации в цяла Германия срещу десния екстремизъм през последните дни и седмици.

"Страната ни сега е на крака. Милиони граждани излизат по улиците", каза той. Именно сплотеността между демократите прави демокрацията силна, добави канцлерът на Германия.

"Никога повече" изисква бдителност от всички, каза Шолц. "Демокрацията ни не е дадена от Бога. Тя е създадена от човека. Тя е силна, когато я подкрепяме. И тя се нуждае от нас, когато е подложена на атака", заяви германският канцлер.

Неонацистките мрежи и разпространението на десния популизъм не са нещо, което просто трябва да се приеме, заключи Шолц.

Знамената на правителствените сгради в Германия днес бяха свалени наполовина. Германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер разпореди този жест, за да бъде отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, съобщи вътрешното министерство в "Екс", отбелязва ДПА.