Шолц: Уважавайте касиерите, доставчиците и градинарите

Призивът му цели да успокои обществото на фона на галопиращите цени и обедняването в Европа

Новини
18:10 - 01 Юли 2023
4135
Шолц: Уважавайте касиерите, доставчиците и градинарите

Германският канцлер Олаф Щолц призова за повече уважение и взаимно разбиране в обществото в опит да успокои населението на страната, което в момента се сблъсква с нарастващите цени и променящия се политически климат, предаде ДПА.

"Нуждаем се от повече спокойствие в отношението към различните възгледи и начин на живот. Уважението означава: никой да не гледа отвисоко на другите", заяви Шолц във видеообръщение. "Касиерът в супермаркета, компютърният специалист, човекът, който доставя пратки, главният лекар и градинарят - всеки човек е необходим и има незаменим принос за нашата общност", добави той.

Всички ще имат право на признание, достойнство и уважение, достойни условия на труд и "достойна пенсия", заяви германският канцлер.

Посочвайки стъпките, които неговото правителство вече е предприело за постигането на тази цел, Шолц наблегна на увеличението на пенсиите от 1 юли, изравняването на стойността на пенсиите в Източна и Западна Германия и повишаването от неговата трипартийна коалиция на минималната работна заплата на 12 евро на час, която трябва да се увеличи с още 82 цента през следващите две години съгласно препоръката на германската Комисия по минимална работна заплата.

Най-голямата европейска икономика напоследък се бори с високия процент на инфлация и през първото тримесечие на годината навлезе в рецесия, отбелязва ДПА.

Продължилият цял месец спор в управляващата коалиция на Шолц относно нов закон за отоплението, целящ замяната на отоплителните системи, работещи с изкопаеми горива, с по-екологични, също предизвика масова несигурност сред гражданите, особено сред собствениците на жилища.

Според наблюдатели спорът е допринесъл за нарасналата популярност на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която според последните социологически проучвания отбелязва значителен ръст на одобрение сред избирателите.