Шотландец умря от бактерия на Слънчака

Близките му съдят туристическа фирма – пипнал бактериална пневмония в хотел „Калофер”, която поразила дробовете му

Новини
06:53 - 22 Август 2019
8413
Шотландец умря от бактерия на Слънчака

Шотландски турист на 43-годишна възраст е издъхнал в адски мъки в британска болница на 19 юни, само седмица след като се е завърнал от почивка в Слънчев бряг. Трагичната история на покойния Джон Коуън бе разказана от неговото семейство пред таблоида „Дейли Мирър”.

Близките на шотландеца Джон Коуън са завели съдебен иск за обезщетение срещу туроператора Jet 2 и 3-звездния хотел „Калофер” на Слънчака и настояват, че мъжът се е разболял от мистериозен вирус, пипнат в най-големия курорт на Българското Черноморие.

Към гражданския иск на роднините на Джон Коуън от Хамилтън са се присъединили и трима други шотландци, които също твърдят, че са били поразени от коварна болест в Слънчев бряг.

Хотел "Калофер" в Слънчев бряг, където според близките на Джон шотландецът е пипнал бактериална инфекция легионелоза, поразила белите му дробове

43-годишния Джон пристигнал в България на 10 юни и прекарал три дни в хотел „Калофер” в Слънчев бряг. Още докато бил в родината ни, островитянинът се оплаквал от задух и болки в гърдите, както и от разстройство. Когато се прибрал в Шотландия, положението на Джон се влошило рязко.

Той прекарал няколко дни на легло преди да започне да изпитва остър недостиг на въздух и отишъл при личния си лекар. Медикът установил, че мъжът е развил пневмония. Британецът веднага е откаран в болница, но заради инфекцията бъбреците му отказали. На мъжа била направена операция, по време на която сърцето му спряло за около 30 минути, което се оказало фатално за него и той починал на 19 юни в 22:30 часа вечерта.

Според смъртния акт на Джон Коуън, той е издъхнал от „септичен шок” и „пневмония легионелоза” – заболяване, предизвикано от бактерията легионела ––(Legionella pneumophila), която поразява белите дробове.

Бактерията се развива във водна среда при температура в диапазона 32-42 градуса. Тя достига до белите дробове след вдишване на водни пари, чиито фини капчици са носители на невидимите за простото око легионелни бактерии. Според роднините на покойния Джон, той се е заразил в хотел „Калофер” – пипнал опасната и трудно уловима бактерия или от басейна, или от климатика на хотелския комплекс.

След смъртта на Джон, от фирмата, организирала екскурзията му до Слънчев бряг – могъщият на Албиона туроператор Jet 2, изискали от българските власти, както и от независима лаборатория да вземат проби от водоизточниците на х-л „Калофер”. Пробите се оказали отрицателни за наличието на бактерията. Въпреки това близките на Джон са издирали още четирима туристи, летували в началото на юни в същия хотел, които също се оплакват, че са се разболели с бактерията и представят медицински свидетелства.

43-годишният Джон от Хамилтън се разболял фатално при почивка на Слънчака в началото на юни и на 19 юни издъхнал в Шотландия

„Ние просто искаме отговори - да знаем защо това се е случило, да знаем, че никога няма да се случи на никой друг и да знаем защо туроператорът Jet 2 и хотел „Калофер” в Слънчев бряг не са направили нищо, за да помогнат на Джон”, цитиран е от „Дейли Мирър” братът на загиналия Бари Коуън.

В официално изявление на туристическата фирма Jet 2 се посочва, че те са направили изследвания в 2 лаборатории за бактерията в хотел „Калофер”, които обаче били отрицателни. Въпреки това туристическата компания прехвърлила всички клиенти и резервации за това лято в други хотели и са преустановили работа с хотела на Слънчака.