Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес

Непредвидимият Бундестим се изправя срещу коравите шотландци

Актуални новини
08:00 - 14 Юни 2024
3386
Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес

Денят дойде - Евро 2024 се открива тази вечер в 22:00 часа и светът си чака шоуто, което само футболът може да му осигури. И то - големите турнири на националните отбори, несравними като емоции, романтика и непредвидимост.

Германия срещу Шотландия е мачът на откриването днес, като предаването ще започне още по-рано в каналите БНТ 1, БНТ 3, NOVA и Диема спорт 3. 

Или пък със специалното излъчване на SportCast в социалните мрежи и YouTube, където ще "следите" всичко около срещата в компанията на любопитни факти мнения в реално време. Вижте довечера първия подобен "watch along" - споделено гледане с вас, аудиторията на Dir.bg и на канала на SportCast, за големия мач. Очаквайте го след 20.30 часа на живо.

Аудиторията на двубоя на откриването се чака да стигне към 500 милиона зрители - в официални канали и стрийминг платформи, барове, домове, улици из Европа, но и не само. На миналото европейско падаха рекорди с гледаемост в Азия и Африка, а дори и в Северна и Южна Америка. Очаква се това издание на шампионата на нашия континент да ги бие - с половин милиард за откриването и около два пъти повече зрители за финала на 14 юли.

Германия - Шотландия е първият мач в група А, в която са още Унгария и Швейцария. Те ще се срещнат в събота от 16:00 часа.

Формата на Бундестима в последните вече близо 4 години е притеснителна в страната, а и за феновете на германците по света. С две думи - неубедителни и непредвидими. Но все пак, когато този тим е домакин на голямо първенство, той няма как да не е фаворит. Особено пък срещу противник, който не го е побеждавал в официален мач никога в историята.

Храбрите момчета от Шотландия се класираха заслужено на Евро 2024, преодолявайки трудна група в компанията на Испания и Норвегия. Немците дори не минаха през квалификации, защото са домакини.

В историята срещите им са 17, като победите са 8-4 за Германия, но си струва да се отбележи един детайл.

Никога не е лесно на гранда срещу биткаджиите, които просто отказват да се предадат.

А и мачовете на откриването живеят собствен живот в големите първенства. Това също не е фактор за подценяване. Ако се върнем по пътеките на историята на европейските шампионати, изводът се набива в очи - никога не минават по сценарий, "написан от домакините".

През 1960 г. в първия мач, макар и в съвсем друг формат само с четири отбора, Франция пада насред "Парк дьо Пренс" от Югославия с 4:5. И пропуска финала на първото европейско.

Четири години по-късно на "Бернабеу" в Мадрид испанците имат нужда от продължения да бият Унгария с 2:1. Сега при равенство обаче такива няма да има, регламентът е друг.

През 1968-ма Италия печели с хвърляне на монета след 0:0 срещу СССР в Неапол. По правилата на настоящия турнир, това пак щеше да е реми.

В Антверп през 1972-ра домакините от Белгия паднаха от Западна Германия с 1:2 в първия двубой от европейското.

Четири години по-късно турнирът в Югославия се откри с мач, в който не игра домакинът. Чехословакия надделя с 3:1 след продължения срещу Нидерландия. Същото се случи и в Рим през 1980-а, когато пък ФРГ би Чехословакия с 1:0, а домакинът Италия не игра до третия ден на първенството. А то вече бе с осем отбора, не с четири.

Франция откри Евро 1984 на своя земя с невероятно измъчено 1:0 срещу Дания на "Парк дьо Пренс", като спасителят Мишел Платини вкара 10 минути преди края. В напълно равностоен мач.

През 1988-ма италианците развалиха купона, като спряха Западна Германия с 1:1 на откриването на първенството, което бе точно във Федералната република.

Швеция не успя да бие Франция в Стокхолм на старта на Евро 1992, като завърши също 1:1. И пак този резултат се получи още четири години по-късно, когато "Уембли" чакаше Англия да стартира домакинското европейско с победа. Но Швейцария имаше други идеи... Трето поредно 1:1 в деня на откриването.

Белгия наруши традицията на фалстарт на домакина преди 24 години и удари Швеция с 2:1 на старта на Евро 2000. Но четири години по-късно Лисабон притихна, когато Гърция шокира Португалия с 2:1. Хората на трибуните на "Луш" тогава не подозираха, че месец по-късно този мач ще се повтори на финала. И че победителят ще се повтори, още по-шокиращо (с 1:0)!

На Евро 2008 чехите минаха през Базел и удариха домакините от Швейцария с 1:0 в деня на откриването, а четири години по-късно гърците пак влязоха в ролята на "лошите", като развалиха празника на поляците - 1:1 във Варшава.

На Евро 2016 напрежението на "Стад дьо Франс" се режеше с нож до 89-ата минута, когато далечен шут на Димитри Пайе спаси Франция - 2:1 срещу Румъния на старта на домашното първенство.

Преди четири години, когато шампионатът бе "в цяла Европа", според официалната трактовка, откриването бе в Рим с мача Италия - Турция (3:0).

И това е най-убедителният успех на отбор пред своя публика в мач, с който се вдига завесата на европейско първенство.

Германците знаят - цялото напрежение е върху тях. Домакин, фаворит... За нас обаче това дори не е толкова важно.

Денят дойде. Шоуто започва.