Щабът: 22 са новите с вируса, 242 са заразените

Общество
17:05 - 25 Март 2020
4629
Щабът: 22 са новите с вируса, 242 са заразените

22 са новите заразени с коронавирус, обяви преди минута шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така до момента с Covid-19 са заразени общо 242 българи, обясни шефът на ВМА на редовната пресконференция.

16 са новите случаи в София, сред тях служители в Пета градска болница, един в Сливен, в Пловдив - двама, а в Благоевград - двама заразени с коронавирус - семейство, един в Плевен. В Сливен за първи път откриват заразен.

От всичките 242-ма заразени, 40 са в болница, другите се лекуват вкъщи. Смятаме, че има четвърти оздравял, зарадва ни генералът.

Всеки, който пътува с влак от град в град се проверява каква е причината му за пътуване, размаха с пръст ВМА-шефът. По думите му в света за деня са регистрирани 100 хил. нови заразени.

И още новини - 1200 камиона в процес на изчакване в момента само на ГКПП-Капитан Андреево. В този момент се водят разговори между МВР министрите на България Турция за по-бърз прием на камионите на наша територия. Камионите с български и турски шофьори няма. Има за някои страни от ЕС, за които важи карантина от 14 дни.

На въпрос дали пациентът (Кирил Домусчиев, б.ред.), изписан от „Софиямед“, е чудодейно излекуван, ген. Мутафчийски обясни, че въпросният още кашля и не става въпрос за напълно излекуван.

83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години. Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г. Най-много заразени има в София.

"Продъжаваме много плавно да катерим, което е резултат на това, че са рестриктивни мерките", обрисува той ситуацията. Мутафчийски съобщи, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев, на който двамата са се разбрали да организират среща със Св. Синод на БПЦ във връзка с продължаващите случаи на църковни мероприятия, на които се събират хора.

Началник-щабът срещу вируса потвърди, че предстои поставяне на всички болници в страната в готовност да приемат заболели от COVID-19. "Всички болници, общо 380 в България, ще имат готовност да приемат заразени от коронавирус. До три дни всички те трябва да докладват за броя легла и дихателни апарати. Мога да ви кажа за следващата мярка - претрансформиране на цели болници за болни от коронавирус.

Имаме готовност и за използване на резервни помещения (б.ред. - като залите "Арена Армеец" в София, "Колодрума" в Пловдив и др.). Гледаме месец, месец и половина напред, дори два месеца. Това ни е работата. Не да се изненадваме и да вземаме хаотични решение", каза началникът на Националния оперативен щаб. Той допусна, че може да се стигне до принудителна изолация на възрастните хора като застрашен контингент, но такава мярка за момента не е наложителна.

Очаквайте подробности!