Щабът на Бербатов за Борислав Михайлов: Това нещо трябва да спре

Новини
18:53 - 30 Август 2021
4788
Щабът на Бербатов за Борислав Михайлов: Това нещо трябва да спре

Бизнесменът Петър Величков, който е част от щаба на кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов, заяви, че разпитът на настоящият шеф на централата Борислав Михайлов от страна на прокуратурата е очакван.

Бившият вратар даде обяснения след сигнал за злоупотреба със служебно положение и натиск върху шефовете на зоналните съвети на БФС по-рано днес (30 август). Той беше подаден, след като от щаба на Бербатов внесоха подписка от 1/3 от клубовете с искане за свикване на извънреден изборен конгрес. Тя обаче не беше уважена от централата.

Това, че Михайлов определя сигнала като "нелеп", само по себе си е нелепо.

Сигналът беше направен от нас във връзка с това, че с нас се свързаха много клубове, които бяха подписали Декларация за свикване на извънреден конгрес. В крайна сметка, когато станаха десетки, ние решихме да продадем един сигнал в прокуратурата за това.

Сигналът, който сме подали, е с конкретни лица, президенти на клубове, конкретни клубове, конкретни неща, които шефовете на зонални съвети са правили спрямо тях, за да ги притискат да си оттеглят декларацията.

Дали е нелеп или не, това прокуратурата ще прецени. След като започва да ги вика един по един, значи не е точно така", заяви Величков пред bTV.

Той каза, че очаква поне един от шефовете на зоналните съвети да разкаже как Михайлов е оказвал натиск и призова това действие от страна на президента на БФС да спре.

"Далеч съм от мисълта, че едва ли не Михайлов ще го вкарат в затвора заради това, че се е възползвал от служебното си положение и е упражнявал чрез шефовете на зоналните съвети натиск. В крайна сметка ние решихме да подадем този сигнал, защото това нещо трябваше да спре. Ако сега бъдат уличени в това, което са правили, ще бъде хубаво. Ако не бъдат уличени, вероятно ще си помислят два пъти преди да го направят отново. Предстои конгрес. Имайте предвид, че става въпрос за 30 шефове на зонални съвети. Все някой от тези хора ще има доблест и чест да отиде да каже какво ги е карал Михайлов да правят", каза той.

Величков също така коментира решението на Изпълнителния комитет към БФС да насрочи редовен изборен конгрес за 18 март 2022 г. Тогава ще приключи четвъртият мандат на Михайлов като президент на централата.

Според бизнесмена избори на въпросната дата няма да се състоят, а от БФС опитват да изместят във времето задължителната процедура. 

"Ние не сме хора, които ще тръгнат да упорстват. Ако вярвахме в действителност, че през пролетта на 2022 г. ще има конгрес, ние нямаше да упорстваме и да настояваме извънредният конгрес по искане на повече от 1/3 от клубовете да бъде свикван. Ние не вярваме, че Михайлов и неговото обкръжение въобще имат намерение да свикват конгрес през пролетта на 2022 г. Това е по няколко причини. Начинът на свикване на този конгрес на 18 март беше по начин, по който няма как да бъде обявен. Там бяха допуснати такива грешки от юридическа гледна точка. Или тези хора работят напълно аматьорски, или екипът на Михайлов не е на място. По-скоро смятам, че този конгрес беше обявен, за да се успокои малко обстановката, за да си кажат клубовете, че ще свикат конгрес. В крайна сметка регистърът отказа да свика конгрес по този начин. Ако това ръководство на БФС не свика конгрес, тогава, когато трябва да бъде свикан догодина, не свика и 2023, и 2024 г., нищо не може да бъде направено, освен това, което позволява уставът, а именно - това, което правим в момента", заяви Величков и добави:

"Клубовете търсят своите права, смятат, че правата им са нарушени, свидетели са на многократно грубо погазване на устава. Това, което сподели Михайлов, че не може да има свикване на извънреден конгрес, е тежко и невярно.

Той говори за три презумпции и едната е тежко погазване на устава. Печели се време, за да може Михайлов да се легитимира пред ФИФА И УЕФА, показвайки, че има намерение да проведе конгрес"