Щанги и бокс аут от Олимпийските игри!

Решението влиза в сила от надпреварата през 2028 година в Лос Анджелис

Спорт
16:59 - 14 Декември 2021
3619
Щанги и бокс аут от Олимпийските игри!

Международният олимпийски комитет взе решение да извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Това обяви президентът на централата Томас Бах. Аут от Олимпиадата са вдигането на щанги, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене.

Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.

„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, докато боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година.

И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.