Щастлива развръзка за редкия папагал Пепо

Красавецът беше откраднат от добричкия зоопарк преди 2 седмици

Новини
10:35 - 19 Декември 2019
2504
Щастлива развръзка за редкия папагал Пепо

Щастлива развръзка за редкия папагал Пепо, който беше откраднат от добричкия зоопарк преди 2 седмици.

Скъпата говореща птица от породата „Зелена амазона” беше открита по сигнал, като в прибирането му се включиха екипи на полицията и пожарната. Предполага се, че папагалът е избягал сам или похитителят му го е пуснал, уплашен от медийното внимание.

Жена от Добрич подава сигнал в полицията, че от два дни наблюдава голям зелен папагал по дърветата около дома си.

“В началото се оказва, че е кацнал на нейната тераса, кацнал й е на рамото, но тя така и не е разбрала. Започнала да обикаля по съседите и да пита дали някой случайно не си е загубил папагала”, обяснява Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич

Синът й разпознава птицата от новините. Имаше екшън, когато се опитвахме да го приберем обратно, понеже той беше много стресиран. Беше на едно дърво на около 10-12 метра, след което прелетя, аз на спринт след него – кацна на парапета на една тераса на 6-я етаж. Гледачката, която много помогна, той я познава – отварят вратата, тя само направи нещо такова (показва с ръка), при което той й кацна на ръката”, казва Християн Христов

В залавянето на Пепо на помощ идват и пожарникари със стълба.

"Много съм благодарен и на първа смяна на пожарната, защото веднага се отзоваха, пълен екип – 6-7 души бяха, абсолютно адекватни действия", допълва той.

Сега Пепо ще бъде подложен на витаминозна диета, за да се отърси от преживения стрес, а посетителите на зоопарка отново ще могат да му се радват.