Ще дойдат ли фермери с трактори на протеста?

Земеделски производители се заканват да блокират градове заради липсата на вода

Новини
22:34 - 31 Юли 2020
5141
Ще дойдат ли фермери с трактори на протеста?

Земеделски производители от различни краища на България се готвят да се присъединят към антиправителствените протести. Това твърди специализираният сайт "Агроклуб", позовавайки се на свои източничи в бранша. Ако това се случи, към София и другите големи градове, в които има висока гражданска активност, ще потеглят колони от трактори.

Това са обявили фермери, чиито стопанства са в землища на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Недоволството на хората е свързано със заплахата да останат без вода за напояване на земеделските площи. В четвъртък министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че ще спре напълно подаването на вода от язовирите за напояване на ниви и градини. Това ще е смърт за реколтата, тревожат се стопаните. 

Въпреки валежите напоследък заради сушата през последните 2 години нивото на язовирите в цялата страна не може да се върне на обичайните нива. И както става ясно, правителството планира до няколко седмици изцяло на прекрати ползването на вода за поливане от почти всички язовири в България, които са предназначени за  питейни и битови нужди на населението. Фермерите обаче твърдят, че причината не е в напояването, а в нерегламентираното източване и насочване на води към частни ВЕЦ-ове, близки до властта. 

"От язовир "Ястребино" се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да си търсят алтернативни източници. След месец няма да пусна капка вода - независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите", зарече се екоминистърът.