Ще има ли ниски цени в хипермаркета? Държавата не се отказва, напук на КЗК

Министърът на икономиката Богдан Богданов не смята, че по-ниските цени на храните ще бъдат компенсирани с по-високи на друг тип продукти

Новини
17:40 - 26 Октомври 2023
2423
Ще има ли ниски цени в хипермаркета? Държавата не се отказва, напук на КЗК

Министърът на икономиката Богдан Богданов ще проведе среща с ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на която да се постигне консенсус относно инициативата на икономическото министерство хипермаркетите отделно едни от други и на доброволен принцип да фиксират достъпни цени всяка седмица на десетки продукти от първа необходимост.

Министърът на икономиката Богдан Богданов не се отказва от инициативата "Достъпно за вас", която цели да намали трайно цените в хипермаркетите

Кампанията бе лансирана още преди 10 дни под мотото - "Достъпно за вас". Оказа се, че от ведомството твърдо смятат да стартират инициативата от 1 ноември, както вече бе обявено, независимо че срещаха напълно неочакван отпор от страна на КЗК, която се управлява от човек, избран от ГЕРБ - неин председател е Юлия Ненкова, майка на депутата от партията на Бойко Борисов Александър Ненков.

Писмото до Комисията е изпратено още в рамките на вчерашния ден и се чака отговор, съобщиха от ведомството.

"Искаме да разберем какви са правните аргументи на КЗК против инициативата, чиято единствена цел е да бъдат постигнати по-добри цени за българските потребители, формирани на пазарен принцип", посочва министър Богданов. Той е оптимист, че потребителите реално ще получат по-ниски цени за основните стоки, най-малкото защото и самите хипермаркети с готовност посрещнали идеята му.

"Очакваме кампанията да стартира по план на 1 ноември. Имаме уверение, че в нея ще се включат голяма част от веригите, с които проведохме първоначални срещи. Беше заявен интерес и от нехранителните вериги", каза още той. Така например една от веригите аптеки също поискала да се включи - тя била готова да предлага медикаменти от първа необходимост с минимална надценка и на фиксирана ниска цена.

Целта на следващ етап е в кампанията да се включат и регионални, както и по-малки вериги. Инициативата на министър Богданов за диалог с КЗК цели членовете ѝ да бъдат запознати с кампанията "Достъпно за вас" и с аргументите на икономическото министерство в полза на потребителите в страната.

Министерството на икономиката и индустрията смята, че инициативата е пазарно ориентирана, което допринася за подобряване на производството или разпределението на стоки, посочват от министерството. Оттам добавят, че предмет на инициативата са най-ниските, а не занижените цени, в този смисъл не се очаква възможен дъмпинг, изтъкват от ведомството.

Председателят на КЗК Юлия Ненкова, избрана от ГЕРБ, не е съгласна с инициативата за по-евтини храни в хранителните вериги. Според нея това нарушава търговските закони и изкривява конкуренцията

Министерството на икономиката и индустрията не приема и разсъжденията, че "Достъпно за вас" може да доведе до понижаване на цените на участващите стоки в инициативата за сметка на други, извън нея. Според Министерството такава опасност има при всички промоции и отстъпки от цени, които се прилагат и сега, и установяването на такива евентуални нарушения е предмет на проверки във всеки конкретен случай.

Не би следвало да има и опасения за нарушаване на принципа на свободна стопанска инициатива, доколкото участието в инициативата е доброволно и не е скрепено с никакви санкции или привилегии за участниците, смятат от министерството.

Кампанията трябва да осигури информираност на потребителите и достъпност до основните хранителни продукти от малката потребителска кошница, чрез предлагането им на възможно най-ниски цени, базирайки се на принципите на конкурентност, без да оказва негативно влияние върху останалите участници в икономическите отношения. Инициативата е в партньорство с бизнеса и обхваща осигуряване на 7продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на изискванията за качество и съдържащи всички необходим съставки за здравословен начин на живот.