Ще изчезне ли българската роза?

Над една трета от насажденията са изоставени заради ниските изкупни цени

Новини
14:32 - 03 Февруари 2020
2507
Ще изчезне ли българската роза?

Може да се стигне до чувствително намаляване на производството на класическата българска роза. Над една трета от насажденията с маслодайна роза в страната са изоставени. Весела Тракийска, зам.-председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България” (ПАРБ) смята, че делът на запуснатите градини с прословутата Роза Дамасцена Мил е между 30%-40%.

„Не се полагат грижи за тях и стопаните им чакат някаква каквато и да е реколта“, обяснява тя, цитирана от "Монитор". "При розите това носи в бъдеще по-големи разходи. Една година да не се обработва градината както трябва се отразява отрицателно на следващите 3-4 реколти. Възстановяването на насажденията струва скъпо и е много трудоемко“, добавя Тракийска.

По думите й, розоварните не се ангажират от сега с конкретна цена за изкупуване на розовия цвят за идващата кампания. „Само споменават, че нивата ще са колкото миналогодишните, когато варираха от 2,30 и 2,60 лв./кг. Това естествено не е изгодно за стопаните, които отглеждат маслодайна роза. Задържи ли се тази изкупна цена, бизнесът ще отмре, защото разходите ни непрекъснато нарастват. Трудно намираме берачи и за това стойността на труда се повиши чувствинелно“, обяснява Весела Тракийска.

Според нея надеждите са с наскоро приетия нов закон нещата да се регулират, защото договорите за изкупуване стават задължителни и ще се прави регистър на всички отглеждащи маслодайна роза. „От земеделското министерство ни обясниха, че това ще отнеме минимум една година“, каза още Тракийска и добави, че имало обещание проверките на насажденията на място дали са от Роза Дамасцена Мил или от друг сорт да тръгнат още от тази пролет.

От земеделското министерство уточниха, че се предвижда да бъде направена идентификация на насажденията с маслодайна роза. Тя ще се извършва от комисии, включващи представители на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) и областните дирекции „Земеделие“, във фенофаза „цъфтеж“, като ще бъде издаван констативен протокол. Идентификацията ще започне от настоящата 2020 г., а срокът за завършването й е до 30 юни 2021 г.

Петър Симеонов от същата асоциация е разтревожен, че все още сухата и по-топла зима ще повреди розите. „Така се предизвиква преждевременно разлистване на розовите насаждения, защото те не са в покой, както биха били при по-ниски температури. И сланите в началото на април повреждат зародиша на цвета. Сланата е най-страшна за маслодайната роза“, обяснява той. О