Ще изхвърчи ли Испания от Евро 2020? Последен шанс и за Полша

Шведите се стремят да преминат груповата фаза без да загубят за първи път от Мондиал 1974

Спорт
11:31 - 23 Юни 2021
1765
Ще изхвърчи ли Испания от Евро 2020? Последен шанс и за Полша

Испания се представя изключително колебливо от началото на Европейското първенство и може да отпадне още в груповата фаза, след като започна с две равенства.

В същото време Полша също няма място за отстъпление и воденият от Роберт Левандовски отбор ще трябва на всяка цена да преследва победа срещу Швеция, ако иска да продължи към осминафиналите на шампионата.

Словакия - Испания е от 19 часа на "Ла Картуха" в Севиля, докато по същото време Швеция и Полша се изправят един срещу друг на "Газпром Арена" в Санкт Петербург. 

Словакия – Испания, 19:00

Словакия се нуждае от точка срещу Испания в Севиля, за да гарантира мястото си на осминафиналната фаза на Евро 2020.

„Ла Роха“ ще се класира за фазата на елиминациите при победа, но може да се класира за осминафиналите и при равенство, ако Полша не победи Швеция.

Словакия спечели само една от последните шест срещи срещу Испания (1 равенство и 4 загуби). Това е първият им двубой на голям турнир.

Испания спечели и трите си предишни мача на родна земя срещу Словакия, като вкара 11 гола и допусна 2.

Словакия няма загуба в последните си мачове от груповата фаза и двете си предишни участия на големи турнири, побеждавайки с 3:2 Италия на Мондиал 2010 и завършвайки 0:0 срещу Англия на Евро 2016.

Защитникът Петър Пекарик записа своя мач номер 103 за националния отбор при поражението с 0:1 от Швеция. Ако се появи в игра срещу Испания, той ще се изравни с Мартин Шкъртел, като двамата ще имат по 104 срещи и ще заемат трето място за най-много мачове за Словакия за всички времена.

Единствено двама футболисти имат повече от Шкъртел. Това са Марек Хамшик (128) и Мирослав Кархан (107).

Испания завърши наравно в първите си два мача от Евро 2020. Досега в историята на Европейските първенства само един отбор е завършил наравно и в трите си двубоя от груповата фаза – Португалия през 2016 година. „Мореплавателите“ успяха да прескочат групата, след което стана европейски шампиони.

Испания завърши наравно във всеки от последните си четири мача на големи турнири (Световно първенство и Европейско).

Отборът на Испания е пропуснал пет от последните си осем дузпи, изпълнени във финалите на Европейското първенство. Петте пропуснати дузпи са повече, отколкото който и да е друг отбор да е отбелязал на турнира през този период (Чехия, Франция, Нидерландия и Швеция са вкарали четири).

Швеция – Полша, 19:00

Полша знае, че победа срещу Швеция в Санкт Петербург ще класира отбора за осминафиналната фаза на Евро 2020, но при всякакъв друг развой отборът ще бъде аут от надпреварата.

Швеция вече си осигури продължаване напред в турнира, а ще завърши със сигурност на първо място в групата при победа. Ако шведите се подхлъзнат, Словакия или Испания могат да излязат на първо място в групата.

Полузащитникът на Швеция Албин Екдал е с лека контузия и не участва на 100% в последната тренировка на отбора. Матиас Сванберг вече тренира с тима, след като се възстанови от COVID-19, но ще му е нужно време, за да навлезе във форма.

Защитникът Ян Беднарек има мускулни проблеми, а халфът Якуб Модер има контузия в коляното. И двамата са под въпрос за мача.

Швеция запази суха мрежа в първите си два мача на Евро 2020 до момента, равенство 0:0 срещу Испания и успех с 1:0 срещу Словакия. Шведите се стремят да преминат груповата фаза без да загубят за първи път от Мондиал 1974.

Емил Форсберг вкара последните два гола за Швеция на големи турнири. При успеха с 1:0 срещу Швейцария на Мондиал 2018 и срещу Словакия в последния мач.

Полша спечели само един от последните си девет мача във всички състезания (4 равенства и 4 загуби), побеждавайки Андора с 3:0 през март. Поредицата от пет мача без победа (3 равенства и 2 загуби) е най-дългата им от септември до ноември 2018 година (шест мача).

На последните си две участия на големи турнири Полша винаги успяваше да спечели последните си мачове в грповата фаза, побеждавайки Украйна на Евро 2016 и Япония на Мондиал 2018.

Ако Полша не успее да победи Швеция, за първи път от Евро 2012 отборът няма да може да запише успех в груповата фаза.

Роберт Левандовски участва пряко в 14 гола в последните си 12 мача за Полша (10 гола и 4 асистенции).