Ще напълни ли снегът празните язовири?

Новини
00:39 - 06 Февруари 2020
17188
Ще напълни ли снегът празните язовири?

Обилните снеговалежи в цялата страна създадоха напрегната пътната обстановка, но са надежда безводието, обхвалано цялата страна, да отмине, признаха синоптици пред Lupa.bg.

До 30 см нов сняг натрупа само за 4-5 часа по високите части в Смолянско. За София и Перник днес се очакват между 12 и 16 см сняг. Най-обилните снеговалежи се чакат в планините, включително във водосбора на язовир „Студена”. А в следващите дни този сняг ще се стопи и може би след 2 седмици перничани ще получат повече вода в язовира си, обясни климатологът проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев се радва на снеговалежа

Както синоптиците предупредиха, в сряда следобед времето рязко се обърна и от февруарска пролет се озовахме в типична зима. Жълти кодове за ветрове и заледявания имаше в почти цялата страна.

В събота сутринта температурите ще паднат до -10 градуса в котловините, ще е един от най-студените дни, но след 11 февруари ни чакат пак високи температури.

Хубавото е, че сегашната снежна обстановка на много места може да изпълни месечната норма на валежите с количества 30-35 л/кв. м, смята проф. Георги Рачев. Февруари месец по принцип не е валежен и на фона на общото засушаване няма да компенсира нещата, но ще има още няколко валежни обстановки, прогнозира той.