Ще напусне ли Горан Благоев БНТ заради конфликт на интереси?

Актуални новини
19:15 - 02 Октомври 2020
7214
Ще напусне ли Горан Благоев БНТ заради конфликт на интереси?

Може ли журналистът Горан Благоев да продължи да води предаването "Вяра и общество" по БНТ, след като стана учредител на новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България"? Има ли конфликт на интереси в случая с телевизионния водещ по обществената телевизия заради политическата му ангажираност и трябва ли да напусне медията? Ако продължи да води предаването има ли опасност да използва националната медия, за да прокарва партийни идеи в разрез с обществената функция на БНТ?

Всички тези въпроси логично изникнаха, след като Горан Благоев заяви политическата си принадлежност към формацията на бившия втори в ГЕРБ и на форума, предшестващ учредителното събрание, прочете от трибуната учредителната декларация на "Републиканци за България". Като всеки гражданин на Република България и известният журналист и историк има право да членува в каквато партия пожелае. Това е негово конституционно право. Ако заема пост в политически проект обаче няма как да продължи да бъде част от БНТ, обясниха юристи и медийни експерти пред Lupa.bg.

Горан Благоев обяви, че застава с лицето си зад партията на Цветан Цветанов

Ако е само редови член на партията Горан Благоев може да продължи да води "Вяра и общество", тъй като това не нарушава вътрешните правила в телевизията и формално не става дума за конфликт на интереси, допълниха те. Друг вече е въпросът, ако журналистът си позволи да използва религиозното предаване за прокарване на определена партийна линия от екрана на обществената телевизия, като това е въпрос на морал и на професионална етика.

Случаят с доскорошния член на Управителния съвет на БНТ юриста Виктор Серафимов е по-различен. Той също е от учредителите на "Републиканци за България", но като партийно ангажирано лице няма право да е в ръководството на обществената медия. Затова и генералният директор Емил Кошлуков поиска неговата смяна, а същевременно лидерът Цветан Цветанов предложи Серафимов за говорител на партията.

Виктор Серафимов бе освободен като член на Управителния съвет на БНТ заради членството си в "Републиканци за България"

Самият Горан Благоев вчера коментира своята партийна обвързаност и работата си в БНТ по следния начин: "Аз съм редови член, това че съм учредител е част от моето конституционно право да изповядвам политически убеждения каквито намеря за добре, аз водя предаване, което е образователно. Моят политически ангажимент започва, когато изляза от „Сан Стефано“ 29“, заяви журналистът в предаването „Крум Савов LIVE“ по 7/8 ТV.

"Републиканци за България“ ще работи за обединяване на хората с десни убеждения. Поемам в посока, която до момента не съм се проявявал", коментира още Горан Благоев. На въпрос как се припознал в проекта „Републиканци за България“ Благоев заяви, че „никога не е късно човек да опита нещо ново“.

Горан Благоев е автор на предаването "Вяра и общество" по БНТ

Именно декларацията с евроатлантическата насоченост, го е привлякла и впечатлила. В нея са залегнали принципи, които е отстоявал в живота си. "Републиканци за България" е позиционирана център-дясно и той се припознава в тази посока.

Дни по-рано като член на Инициативния комитет за учредяване на новата партия Горан Благоев заяви: "Заставам с лицето си зад този политически проект, който иска да отстоява автентичните европейски ценности и идентичности в българското общество, да се опита да прилага европейските ценности и стандарти и у нас."

Засега историкът продължава да води едночасовото седмично предаване "Вяра и общество", което се излъчва на живо всяка събота от 16.00 часа по БНТ 1.

Снимки: Агнес Методиева