Ще научим ли имената на новите министри в 10 ч. днес?

Кирил Петков може да отиде с готов състав на кабинета, но ПП може да умува още за няколко кресла

Новини
08:53 - 11 Декември 2021
2433
Ще научим ли имената на новите министри в 10 ч. днес?

Окончателният списък на министрите в новия кабинет може да станат ясни още в 10 тази сутрин, при връчването на мандата от президента Румен Радев на най-голямата партия - "Продължаваме промяната". Възможно е обаче до понеделник да бъдат изяснявани няколко празни кресла засега, около които има колебания кой да ги заеме.  

Няма съмнение обаче, че следващата седмица България ще има редовно правителство след почти 8 месеца политическа нестабилност. За това твърдо се договориха 4 партии: "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". За понеделник е насрочено извънредно заседание на парламента, на което да бъде гласуван кабинет.

Днес в 10 часа лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще бъде при президента Румен Радев, за да получи мандат за съставяне на правителство. 

В 13 часа се очаква да бъдат обявени структурата на правителството и персоналният състав на пресконференция. 

Все още са възможни промени за имената на поне два министерски поста, около които възникнаха съмнения.

Единият е в земеделието, където БСП изненада с предложението за Иван Иванов. След като това стана известно, се появиха твърдения за негови лични и семейни връзки със сенчески групировки в миналото.

Дали е окончателно името за външен министър също не е съвсем сигурно след скандала около първия кандидат, посочен от "Има такъв народ" - Димитър Гърдев. След като коалиционните партньори не харесали и другото предложение - Певела Митова, от петък за поста се спряга Теодора Генчовска.

Според договорките, известни в петък, Министерският съвет ще се състои от 21 членове. Ще има петима вицепремиери: двама от "Продължаваме промяната" и по един от другите три партии.

Асен Василев ще бъде вицепремиер и министър на финансите. От ПП е и Калина Костадинова с чисто нов ресор - вицепремиер по ефективно управление.

Лично Корнелия Нинова - лидер на БСП в оставка, сяда в кресло на заместник министър-председател. Освен това тя оглавява едно от най-големите министерства - на икономиката и индустрията.

"Има такъв народ" дава за най-висок пост Гроздан Караджов - вицепремиер, още министър на регионалното развитие.

Представител на "Демократична България" в най-високия етаж на изпълнителната власт е Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда.

Четворната коалиция е договорила 7 министерства за "Продължаваме промяната", по 3 за БСП и "Има такъв народ" и две за "Демократична България". Кои ще бъдат новите министри беше неофициално известно още в петък.