Ще опази ли дюните Законът за Черноморското крайбрежие

Регионалната комисия в НС обсъжда проблемът на 2-ро четене

Новини
17:53 - 07 Февруари 2024
1348
Ще опази ли дюните Законът за Черноморското крайбрежие

Регионалната комисия обсъжда на второ четене Закона за Черноморското крайбрежие. Той цели запазването му в неговия автентичен вид и осигуряване на възможност за необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг.

С проекта на закон се спират възможностите за реализиране на одобрените и влезли в сила общи и подробни устройствени планове, предвиждащи застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм, като се предвижда привеждане на устройствените планове в съответствие с този законопроект.

Предлага се разширяване на зона "А" в обсега на плажовете за природосъобразен туризъм на Черноморското крайбрежие от 100 м на 500 м, като се възпрепятства и поставянето на огради.

Предвижда се схемите за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове и националните курорти да се одобряват от министъра на регионалното развитие и благоустройството вместо от министъра на туризма.

Въвежда се допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територия извън обхвата на защитена територия, както и защита на плажовете от третирането им с тежка верижна и земекопна техника.

Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на закона.

Друго изменение в законопроекта е във връзка с поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове, в т.ч. ползваната допълнителна търговска площ и на територията на националните курорти, като се предлага разрешението от главния архитект на общината въз основа на схема, одобрена, вместо от министъра на туризма, от министъра на регионалното развитие и благоустройство.