Ще орежат ли правомощията на Радев ПП-ДБ, или тече предизборен трик?

Властта се засили да отнеме президентските квоти в БНБ, СЕМ, службите, КЗД

Новини
12:51 - 31 Август 2023
3646
Ще орежат ли правомощията на Радев ПП-ДБ, или тече предизборен трик?

ПП-ДБ дадоха нов тласък на войната между кабинета и президента. Депутатът Явор Божанков гръмко заяви намерение да внесе законопроект анти-Радев, с който да се премахнат всички президентски квоти в органи, в които държавният глава излъчва представители. Проектът на бившия социалист предвижда и забрана служебни кабинети да правят назначения на ключови постове, които се утвърждават с указ на държавния глава.

За новата законодателна инициатива разказа във Фейсбук самия Божанков, който бешедепутат от БСП, но след конфликт със соцлидера Корнелия Нинова се премести в редиците на ПП-ДБ. 

Според Божанков преразглеждането на правомощията на президента, дадени му в отделни закони, е по-ефективно и лесно от спряганата непрекъснато промяна в конституцията или стартиране на процедура по импийчмънт.

"Властта възпира власт. Президентът Радев отиде твърде далеч. Но това се случи и защото законът го позволява...За сега повечето парламентарни сили смятат, че процедура по импийчмънт ще даде политически капитал на Радев и се въздържат от иначе основателно искане за отстраняване. Това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка а мнозинствата - несигурни. Едно действие не отменя друго. Но абсолютно необходимо, като законодатели, е да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от НС. ", написа Божанков. Той е извършил преглед на всички правомощия, дадени на президента, и предлага ограничаването им или пълното им отнемане.

Божанков поясни, че идеята е да се отнемат президентските квоти в държавни регулаторни както и други ограничения в правомощията на служебните кабинети, като уточни, че промените включват СЕМ, БНБ, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно. Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по-различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор", пише Божанков. 

Той предлага и ограничаване на правомощията за кадруване на служебните кабинети, ако това се случва при нарушен принцип за  разделение на властите.

"Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа - власт, власт възпира. Затова освен преразглеждане на президентските квоти е предвидено законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.", пише Божанков.

"Не от Явор Божанков тръгна идеята да се прави анти-Радев Конституция и анти-Радев законодателство. Това е същото като с политизацията на МВР. Когато се правят подобни промени, никога не водят до добри резултати за този, който ги измисля.", намеси се в темата  вицепрезидентът Илияна Йотова, която определи акцията като план за печелене на местните избори.

Тя предупреди управляващите, че няма да извлекат изгода от "агресивната политизация на МВР", както определи натиска за оставката на главния секретар на ведомството, назначен от Радев. "Ако някой мисли, че така ще спечели изборите, дълбоко греши и ще се кае само след един месец", заяви Йотова.

Вероятно президентът Румен Радев ще забави съгласуването на нова номинация за главен секретар на МВР, счита конституционалистът доц. Наталия Киселова. Според нея до забавяне на този избор ще се стигне заради продължаващите атаки на представители на правителството срещу държавния глава. Президентът Радев отказа да съгласува решението на МС за отстраняване на главния секретар на МВР Петър Тодоров с аргумента, че смяната му е политически продиктувана. Според Киселова правителството не е спазило процедурата да не оповестява решението, преди да го е съгласувало с президентската институция.