Ще победи ли гладът страха? Зрее бунт сред маргиналите в Европа

Новини
19:10 - 27 Март 2020
6482
Ще победи ли гладът страха? Зрее бунт сред маргиналите в Европа

Социални вълнения може да избухнат сред бедните слоеве и маргиналите в големите градове на Запад, които са лишени от източници на доходи заради кризата с COVID-19, съобщи днес председателят на Международната федерация на Червения ръст и Червения полумесец Франческо Рока, цитиран от Ройтерс.

"Има много хора, които живеят много маргинализирано в така наречените черни дупки на обществото. Опасявам се, че в повечето сложни квартали в големите градове до няколко седмици ще има социални проблеми", предупреди Рока на организирана от ООН пресконференция. "Това е социална бомба, която може да избухне във всеки момент, защото те нямат никакъв начин да получат доход", каза той цитиран от БТА.

Рока се включи в пресконференцията от Милано, след като посети някои от най-тежко пострадалите от епидемията италиански гладове Кодоньо, Бергамо, Бреша и Лоди. По думите му някои хора със семейства, които обикновено преживяват с временна работа на парче за 20-25 евро, често са извън програмите за социална помощ. "Помислете за ромските лагери", каза също председателят на хуманитарната организация.