Ще се развеждаме ли без съд като във Франция?

Новини
12:54 - 04 Юни 2019
3100
Ще се развеждаме ли без съд като във Франция?

Разводите по взаимно съгласие може да се случват бързо, пред нотариуси, без магистрати и тази практика вече успешно се случва във Франция от 1 януари 2017 година. Това заяви Валери Велин, нотариус от Франция по време на Националния семинaр на Нотариалната камара на Република България.

По думите й законодателните промени са част от реформата във Франция "Правосъдие 21 век", а времето за процедурата отнема приблизително не повече от 40 дни. Над 300 нотариуси от цялата страна участваха във форума.

Голяма част на дискусията бе посветена на имуществените отношения между съпрузите и разводите по взаимно съгласие пред нотариус, но с участие на адвокати на двете страни. Така нотариусите стават гарант за бърз развод, но едновременно с това има строги изисквания за запазване интересите и правата на децата. Така разводите по взаимно съгласие бележат ръст, в сравнение с производствата по исков ред. Най-активната възрастова граница на предпочитащите развод пред нотариус във Франция е 35-45 години.

От друга страна, натовареността на нотариусите се увеличава, защото те стават гарант и носят отговорност както при имуществените сделки. "Обмяната на правен опит с колеги от други държави е изключително полезна за колегите, тъй като в нашето производство се представят все повече документи от други страни, свързани със семейното, наследственото право или установяване на имущества при определени казуси", каза Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.