Ще те нарисувам с… пишещата машина

Нещо за четене
18:15 - 12 Октомври 2020
3209
Ще те нарисувам с… пишещата машина

Странни звуци се разнасят от дома на нетрадиционен артист в Мумбай, където Чандракант Бхайд създава поредното си произведение на изкуството — портрет, но вместо четка и бои, той използва пишещата си машина.

Прехвърлилият вече 70-те художник удря по клавишите на ръчната машина, за да създаде портрета на някоя известна личност. Всичките му творения са с поразителна прилика с фотографиите на техните първообрази.

Бхайд “рисува” всичко — от политици и филмови звезди до играчи на крикет, анимационни герои и религиозни символи. Правил е портрети на Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Индира Ганди, Чарли Чаплин и разбира се — на известните боливудски актьори.

Творецът е излагал над 150-те си творби в няколко изложби. Той се е превърнал в местна знаменитост, след като открива уникалния си талант в края на 60-те години.

Тогава той бил нает като банков служител.

В младежките си години Бхайд искал да учи в художествено училище, но разходите се оказали непосилни за семейството му. Затова той изучил стенографията.

След това започнал работа в административния отдел на Union Bank of India. Един ден през 1967 г. шефът му го помолил да въведе списък с телефонните номера на персонала.

“Набрах го под формата на телефон. Когато го видях, си помислих: Това е фантастично! Мога да правя изкуство по този начин.”, спомня си Бхайд. Колегите му също оценили творението.

Работата му изисква отдаденост и концентрация. Обикновено допускането на грешка води до започване на процеса отначало. Не е като на компютър — да се върнеш и да изтриеш грешния символ.

Бхайд не продава творенията си, нито приема поръчки. Възнамерява да увековечи с пишещата си машина още Доналд Тръмп и британската кралица.

Всичките произведения на Бхайд са създадени на същата пишеща машина, която той използва в продължение на 30 години, през които работи в банката. Когато се пенсионира през 90-те, трезорът му подарява пишещата машина срещу една рупия