"Ще ти отрежа главата", плашили бандитите баба Наска от Белозем

83-годишната жена молила крадците да дойдат на другия ден, че не е взела пенсията

Новини
22:10 - 12 Февруари 2020
5840
Ще ти отрежа главата, плашили бандитите баба Наска от Белозем

83-годишната баба Наска разказа за преживения ужас на 8 февруари, когато крадци я нападнаха в къщата й в Белозем. Наглото престъпление стана и повод за акцията на прокуратурата в селото.

“Събудих се от телевизора, който започна да бръмчи, а после угасна. Нямаше ток. Погледнах навън, лампите на улицата светеха. После чух блъскане по вратата. Попитах кой е и в това време нахълтаха двама мъже. Още с влизането се развикаха: “Къде са парите, давай пенсията!”

Баба Наска се надява, че полицията ще хване извършителите. Жената още е в шок и не може да дойде  на себе си от кошмара.

Апашите я връхлетели с нахлупени до очите качулки. Баба Наска се разплакала и ги молела да си тръгнат.

“Идете си, недейте. Не успях да си взема пенсията. Утре, като я получа, ще ви я дам”, молела ги бабата. Крадците започнали да обикалят из къщата с фенерчета. Баба Наска се подхлъзнала и паднала на паркета. Усетила силна болка и не можела да стане. Единият клекнал до нея, извадил джобен нож и го опрял на шията ѝ.

“Казвай къде са парите, ако не - ще ти отрежа главата”, заплашил бандитът. Съучастникът му се оглеждал и се чудел какво да вземе.

“Айде, Бомба, стига вече я мъчи, тръгвай”, подканил той другия. Разследващите предполагат, че обръщението “Бомба” вероятно е прякор. Двамата си тръгнали, като прибрали от масата мобилния телефон на жертвата си, микровълновата ѝ печка и малкото бойлерче над мивката. Баба Наска останала да лежи на земята.

“Много се надявах да не забележат джиесема,

за да се обадя на сина, но го видяха”, описва Филипова. Тя успяла да се довлече до кревата с хлъзгане по пода, но кракът толкова я болял, че не могла да легне. Тогава придърпала пеньоара си, юргана и възглавница.

“Добре, че не припаднах от страх и имаше килим на земята, иначе сигурно щях да измръзна от студ. Същата вечер се бях и окъпала”, описва преживяното баба Наска.

Клетницата прекарала цялата нощ, без да може да мигне от ужас и болки. Кураж й давала мисълта, че синът ѝ Георги ще дойде на сутринта. Живеел наблизо в друга къща със семейството си и наглеждал редовно майка си. На следващия ден тя започнала да го вика по име. Това продължило близо час. В 8,30 ч Георги влязъл. Като видял майка си на земята, изтръпнал и попитал какво се е случило.

Когато синът й пристигнал и видял какво се е случило с майка му, се разплакал. 

В неделя пострадалата била оперирана по спешност в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив заради фрактурата на тазобедрената става.

“Поставен ѝ е къс бедрен пирон. Пациентката е добре след интервенцията и се раздвижва. Възстановяването ѝ обаче ще е продължително заради възрастта - от 4 до 6 месеца”, обясниха от лечебното заведение. Повторна операция за сваляне на пирона няма да се прави.

“Чух за нападението по телевизията, но като казаха, че жертвата е на 89 г., си помислих, че не е Атанаска, тъй като тя е на 83. Нещо вътре обаче ме човъркаше и се обадих на племенника Георги. Той каза, че е в болницата до майка си, която е оперирана”, разказа сестрата на баба Наска - Мария. Тя живее в Калояново и беше дошла на свиждане.

Дръзкото нападение вдигна на крак пловдивската полиция. Във вторник бе проведена мащабна акция с кучета в Белозем и съседните села Болярино и Чалъково. Претърсени бяха 50 адреса и 185 автомобила. Проверени бяха 420 души, а 59 от тях - задържани. Сред тях има двама криминално проявени роми от Белозем, заподозрени за обира на баба Наска. Пред криминалистите самата тя е заявила, че нападателите ѝ са били мургави.

Хората в селото са тревожни и уплашени, те искат изселване на ромите. В махалата живеят около 300 души.

“Мислели са я за заможна, защото преди година двамата ѝ синове Георги и Филип стегнаха къщичката, сложиха нова дограма, измазаха я, направиха отвън хубав навес. А и в Белозем се знае, че баба Атанаска продава бракуван хляб за животни на половин цена. Вероятно това е насочило апашите към нея, смятали са, че държи пари”, разсъждава съседката на бабата Йозова. 

И друга комшийка - Ганка Грудева, не може да повярва, че кротката баба Наска е станала жертва на безскрупулни обирджии. Според нея в нощта на нападението токът угаснал няколко пъти след полунощ. “На една врата сме, ама кой може да чуе и разбере, че е станало такова нещо”, вдига рамене Грудева.

“Усмихната, кротка, възпитана. За годините си беше екстра. Не ползва бастун, пъргава е, обслужва се сама”, описва я Ганка. Твърди, че синовете редовно наглеждали майка си. Георги работел в пловдивски хлебозавод и я снабдявал с бракуван хляб за продан. По-големият - Филип, е бивш шеф на полицейското управление в Раковски, а сега е охрана в банка в Пловдив, където живее със семейството си.

“Дни наред в Белозем е страшно. Хвърчат полицейски коли, хващат едни, пускат други, вземат отпечатъци от всички”, обясни служителката в кметството Пенка Кирилова. Тя, както и други жители на 4-хилядното село, допуска, че апашите може и да не са роми.