Ще вали и гърми до 3-и септември, след това слънчеви дни

Страхотно време за море в първата половина на месеца

Новини
08:16 - 31 Август 2022
2853
Ще вали и гърми до 3-и септември, след това слънчеви дни

Септември ще е с половин до градус и половина по-топъл от нормата, която е между 16° и 20°. Такива са прогнозите и на двата големи метеорологични модела - американския и европейския, съобщава климатологът проф. Георги Рачев.

Моделите обаче били на противоположни становища за валежите. По принцип септември е сравнително сух и наподобява август. Средните месечни валежи на територията на България са между 25 и 30 до 45 литра на квадратен метър. С увеличаване на надморската височина в планините валежите се увеличават и достигат до 70 л/кв. м.

Дори валежите да са нормални, много трудно ще преодолеят сушата. В еднометровия почвен слой влагата е изчерпана, особено в Източна България, обясни проф. Рачев.

До 3 септември ще има гръмотевици и дъжд, после ще е тихо, слънчево и топло до първия учебен ден. Минималните температури в началото на месеца ще бъдат между 14 и 17 градуса, а в края му ще са между 7 и 12.

Максималните температури от началото на месеца до първия учебен ден ще са между 25 и 30 градуса, а в някои дни и до 32 градуса.

по долината на река Марица, Горнотракийската низина и Южна България. Към края на месеца максималните градуси ще са между 19 и 24.

По морето се очертава да бъде прекрасно след 3-4 септември. В първите дни на месеца температурите ще са малко по-ниски, ще е облачно, с валежи и по-силен вятър. След това се затопля - максималните температури ще са 24-25 градуса, а минималните между 18 и 20. Ще е предимно слънчево и сухо.

Температурата на морската вода ще остане висока. В момента е 26 градуса. Постепенно ще изстива, но в първата половина на месеца ще е с температура между 23 и 25 градуса, а дори към края на месеца ще се задържи в рамките на 20-21 градуса.

Кога ще вали, е деликатен въпрос, защото валежите се прогнозират с добра точност една седмица по-рано, обясни климатологът. И все пак на 15 и 16 септември е възможно да има по-чести дъждове, особено в Западна България. Същото се отнася и за периода между 23 и 25 септември. Гръмотевичните бури ще стават все по-рядко явление. Те са факт в началото на септември (от 1-и до 4-и/5-и) и полека ще се успокоят, защото настъпва изравняване на температурите на земната повърхност и на атмосферата - типично за първия есенен месец. Към края на септември също има вероятност за превалявания над по-голямата част от страната.

Засега не се очертават ранни есенни слани. Това са много опасни явления, защото септември е месецът на прибиране на готовата продукция. И ако тя бъде попарена от слана, целият многомесечен труд се погубва, обобщава климатологът.