Шукар бути ама романи бути*: Новите къщи във "Факултета" (снимки)

Новини
19:30 - 21 Септември 2020
3965
Шукар бути ама романи бути*: Новите къщи във "Факултета" (снимки)

Монтажът на първите жилищни сгради от морски контейнери започна днес в столичния квартал „Фактултета“. Чисто нови 51 апартамента за 300 души, главно от ромски произход, ще осигури Столична община на жителите. Това е пилотен проек, с който започва изграждането на многофамилни жилищни сгради, изцяло произведени от морски контейнери. Къщите са шарени и ефектни - типично в стила на бъдещите обитатели. Да видим колко време ще издържат...

Очаква се първите две секции да са готови до дни да са готови и да получат акт 15, а третата ще посрещне обитателите си до средата на октомври.

В квартал "Факултета" ще се монтират на общински терен от 3460 кв.м, а разгърнатата площ е 3350 кв.м. В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

Изграждането на къщите от морски контейнери започна днес. Те са лъкави и цветни

Във всеки апартамент има модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батериии аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

Идеята за такъв тип социални жилища е на арх. Алехандро Аравена. Проектът му включва достъпни жилища с новаторски начин на изграждане, който позволява максимален социален ефект при минимална себестойност. Както е известно, в квартал "Красна поляна" бяха съборени виетнамските общежития, които осигураваха покрив на социално слаби. Идеята на арх. Аравена е да се осигурят на социално слабите семейства готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства.

В тези домове ще се настанят социално слаби, предидимно роми

* Шукар бути ама романи бути - Хубава работа, ама циганска